Nexus-J, program de educatie nonformala desfasurat sub forma de module tematice, urmareste sa trezeasca intr-un mod placut si interactiv interesul copiiilor pentru experimentare si intelegerea realitatii inconjuratoare, adica pentru cunoastere. Programul Nexus-J isi propune sa ghideze copiii in explorarea catorva domenii ale stiintei, activitate care prin efort si daruire personala, poate deveni o treapta catre profesiunea de cercetator. Nexus-J este un program inovator de educatie nonformala care a fost implementat cu succes alaturi de parteneri institutionali la nivel national.

Programul Nexus -J este adresat copiiilor cu varste intre 7 si 14 ani; copiii cu varsta sub 7 ani pot participa in program daca stiu sa scrie si sa citeasca.

„Cunoasterea nu se poate obtine fara a intretine curiozitatea si fara a cultiva mintea pentru a percepe, intelege si utiliza etic legile universului in care traim. Cel care exploreaza zone inca necunoscute ale realitatii, cel care ridica valul de pe mistere lumii cu agerimea si profunzimea cunostintelor dobandite in anii de scoala se numeste cercetator. Altfel spus, programul este dedicat celor ce simt inca din copilarie o chemare catre aceasta activitate. Sunt invitati, evident, si cei care nu stiu inca daca aceasta profesie li se potriveste, dar sunt dispusi sa incerce.” (Florin Munteanu)