Metamorfoze este o scoala de vara organizata anual in Gura Humorului, judetul Suceava, in colaborare cu Societatea Stiintifica Cygnus. Prima editie a Scolii de vara Metamorfoze a avut loc in anul 2000, iar atelierele si activitatile desfasurate  urmaresc:

  1. informarea tinerilor asupra noului domeniu al stiintei complexitatii, dezvoltarea creativitatii si stimularea lucrului in echipa
  2. constientizarea  in  randul  tinerilor a necesitatii dimensiunii culturale, singura in stare sa dea consistenta sentimentului de mandrie nationala si coerenta dialogului international
  3. dezvoltarea  relatiilor  de  cooperare  intre  factorii  locali  guvernamentali  si  cei ai  societatii  civile,  cu scopul de a dezvolta capacitatea de abordare a unor proiecte cu o mai mare amploare;
  4. utilizarea  experientei  dobandite  in  derularea  acestor actiuni pentru a initia un proiect de dezvoltare regionala  care  sa  armonizeze cerintele si obiectivele unor programe  de finantare oferite  de Comunitatea Europeana:   Societatea  informationala,   Invatamant  continuu,  Dezvoltare  durabila,   Reconversie profesionala.

Dintre atelierele coordonate de Centrul pentru Studii Complexe enumeram:

Atelier pentru studiul si evaluarea performantei umane

Stiinta   Cognitiei     reuneste    cunostinte    din majoritatea  domeniilor de studiu. Este stiinţa care studiaza interactiunea dintre materie si energie pe  de-o parte si traire subiectiva pe de alta. De  reactionat  la  un  stimul  poate reactiona si un robot. Dar are el si o  traire  atasata   procesarii   de informatie?

Cum  poate  o  fluctuatie   electrica,  magnetica sau chimica sa declanseze bucurii, iubire sau ura?

Cum ajungem  sa  percepem universul nostru interior si sa il si intelegem?

Putem  comunica  cu  alta  persoana fara a ne cunoaste mai intai pe noi insine?

Ce  este  Comunicarea extraverbala?  Este ea utila in viata de zi cu zi?

Ce este Comunicarea extrasenzoriala? Are ea atribute precizabile de catre stiinta?

Ce diferenta este între intuitie si imaginatie? Dar intre descoperire si inventie?

Creativitatea este o proprietate dobandita sau innascuta?

Ce este Harul? Cum se poate „masura” ?

Ce este Jocul Palariilor?

Atelier coordonat de: Alexandru Caragea, Aron Jinaru, Florin Munteanu, Ioana de Hilerin si Cornel Branescu.

Atelier de Comunicare Culturala

Primii pasi in intelegerea diversitatii culturale  la  scara planetara, concepte si valori ale antropologiei culturale, dialog intre culturi, probleme locale si generale ale dezvoltării dimensiunii culturale ale omului, notiuni de semantica si hermeneutica, raportul intre stiinta si religie.

Atelier coordonat de: Cristian Suteanu / Institutul de Geodinamică al Academiei Romane. 

Atelier de Stiinta Complexitatii

La  atelierul  de   Stiinta  Complexitatii   se  pun  bazele  primelor  noţiuni  legate  de  Complexitate (geometrie  fractala,  retele neuronale,  automate celulare, stiinta cognitiei), se analizeaza din perspective diferite,  interacţiunea  om-mediu,  se  motiveaza   necesitatea   unei   atitudini   deschise,   de  colaborare interdisciplinara  si  interculturala  atat de necesara in procesul de integrare socio-economica la scara globala.

Atelier coordonat de : Florin Munteanu/ Institutul de Geodinamica al Academiei Romane si Presedintele Centrului pentru Studii Complexe. 

Atelier mass-media

In  mijlocul  generosului  Parc Dendrologic din centrul Gurii Humorului, pe parcursul atelierului mass-media se realizeaza jurnalul zilnic al taberei, banca de imagini si interviuri si cursuri introductive in mass-media.

Atelier coordonat de profesionisti din presa si televiziune. 

Club Metamorfoze

Programul clubului cuprinde auditii, excursii, piese de teatru puse in scena de participanti sub coordonarea unor profesionisti, spectacole experimentale si traditionalul foc de tabara.