Dr.Ing. Florin Munteanu Presedinte Centrul pentru Studii ComplexeDezvoltarea exploziva a stiintei si tehnologiei in contextul generalizarii societatii informationale si germinarii economiei bazate pe cunoastere are ca principala consecinta accelerea exponentiala, la scara globala, a tuturor componentelor vietii socio-economice. Procesul de structurare al Uniunii Europene adauga probleme suplimentare specifice, cum ar fi: repozitionarea economica a tarilor membre, redefinirea rolului Romaniei in acest context, adaptarea dinamica a societatii romanesti la cerinte noi. Pe scurt, genereaza un nou nivel de complexitate a vietii politice. Daca la cele de mai sus adaugam schimbarile climatice si instabilitatea geofizica, putem spune ca omenirea se afla intr-o perioada dificila, de criza globala, manifestata pe toate palierele si nivelurile.

Solutia pentru aceasta criza nu se gaseste printre filele de istorie, desi se justifica prin invocarea lor, ci se naste in mijlocul specialistilor preocupati cu adevarat de intelegerea naturii intime a crizei, specialisti din domenii diferite, ce pot opera coerent intr-o paradigma a Complexitatii. In acest spatiu conceptual, structurat de o seama de concepte, modele si teorii bazate pe o abordare neliniara a societatii, se pot defini si realiza noi constructii intelectuale, noi tehnici si noi tehnologii, noi valori materiale, cu alte cuvinte, se pot pune bazele unei noi societati. Aceasta societate este azi cunoscuta sub numele de “Societatea Cunoasterii” si este inca o nazuinta. O nazuinta ce a capatat insa consistenta, a polarizat atentia omenirii si a devenit comanda sociala in Europa prin documentul de la Lisabona, urmat de programul EUROPA2020.

Aceasta noua comanda sociala este o oportunitate ce poate favoriza pe oricine gandeste liber, opereaza conceptual, riguros si accepta comunicarea si colaborarea ca proprie necesitate de implinire personala. Limitarile in aceasta etapa nu sunt legate de nivelul tehnic sau tehnologic, ci de gradul de implicare creativa in structurarea de noi instrumente de evalure, decizie, proiectare si implementare strategica, specifice obiectivului principal, cel de structurare a societatii sustenabile bazate pe cunoastere.

Resurse de cunoastere pentru a aborda o asemenea complexitate problematica exista. Din pacate, strategii de azi apeleaza riscant de putin la ele, ceea ce ar putea sa capete in curand un cost inacceptabil.

In acest context, Centrul pentru studii Complexe si-a propus sa valorifice creativ si in sprijinul concret al societatiii, expertiza si competentele detinute in domeniul stiintei complexitatii, pregatind in acelsi timp si noua generatie pentru participarea activa intr-o economie moderna, flexibila si evident sustenabila.

Umanitatea are nevoie de un nou impuls – iar impulsul este CONCEPTUAL, chiar daca ulterior devine MATERIALIZABIL prin ingeniozitatea si inventivitatea Omului.

Dr. Ing. Florin Munteanu

Presedinte

semnat