OMUL- Univers sub stele, parte din Universul dintre stele

  • 19:30
  • Invitat: Radu Dop
  • Cafeneaua Complexitatii

Foto Radu DopStim azi, dincolo de metafora, ca Omul, ca de altfel intreaga materie neanimata sau vie, este… “praf de stele”. Elementele chimice pe care Mintea omului le-a identificat si grupat in Tabelul lui Mendeleev, sunt produse in reactoarele nucleare ale miliardelor de Sori din Univers si imprastiate in spatiu in momentul exploziei ce marcheaza “moartea” acestora.

Cauza ce determina insa ca aceste ingrediente sa se agrege in structuri, arhitecturi din ce in ce mai complexe, margand de la corpuri planetare si pana la viu si Om, ramane inca un mister.

Omul, fiinta ganditoare, creativa, este atat parte din aceasta morfogeneza cosmica cat si fauritor de lumi noi. O lume de artefacte ce se dezvolta aparent dupa aceeasi lege ce guverneaza evolutia biologicului, o lege a complexificarii continue, a diversificarii si cresterii continue a capacitatii de procesare informationala. Aceasta noua lume tehnica, stiintifica, atat de iubita de unii si tot atat de blamata de altii permite azi oglindirea Omului de o maniera noua, care ii da marea sansa de a se cunoaste din ce in ce mai bine, mai profund.

Un salt crucial in aceasta Aventura a dezvoltarii Mintii Omului l-a constituit desprinderea de gravitatia planetei. Nu doar ca acum Omul poate vedea Pamantul din exterior si nu doar de pe suprafata planetei, ci are de infruntat un mediu total diferit, un mediu ostil vietii. Dar tocmai noua aventura traita intr-un spatiu atat de diferit permite o intelegere mai profunda a acestui mare Mister: Viata.

Lipsa gravitatiei este o stare cu-adevarat noua ce pune probleme deosebite Omului. Lipsa unui referential, a unui sus si jos, a unui stanga si dreapta, fata sau spate, are consecinte neasteptate, uneori dramatice. Despre acest subiect al “Omului explorator al spatiului cosmic”, despre modificarile de metabolism, perceptie, sanatate, creativitate observate la cosmonautii care au stat mai mult timp in imponderabilitate, vom vorbi cu invitatul nostru, domnul Dr. Radu Dop, consilier in cadrul Institutului de Stiinte Spatiale, grupul “Starwalker”.

Va astepam luni, la 19:30 pe strada Lunei nr. 5, la un eveniment realizat In parteneriat cu Mind Evolution Society.