O noua fata a economiei

  • 19:30
  • Cafeneaua Complexitatii
  • Invitat: Prof. Univ. Dr. Ionut Purica

ionut puricaFaptul ca omenirea traverseaza o etapa “turbulenta”, critica, este o realitate recunoscuta si resimtita de majoritatea lumii. De asemenea este cunoscut faptul ca este o criza multidimensionala si nu doar una economica si financiara. In fond putem vorbi de o criza specifica unei trasformari majore pe care omenirea o travereaza, criza indusa de evolutia exponentaiala a stiintei si tehnologiei, a mobilitatii si conectivitatii pe care evolutia transportului si in special a Internetului a generat-o la scara globala.

In acest context si utilizand paradigma Complexitatii se nasc noi viziuni, noi propuneri pentru o societate a Cunoasterii, o societate in care munca, produsul, valoarea au cu totul alte semnificatii. Dintre pionierii acestul val de gandire ce contribuie la metamorfoza socio-economica pe care o traversam, invitatul nostru din aceasta seara este unul special. Prof. univ. dr. Ionut Purica are un CV cu totul remarcabil. Doar ca in aceasta seara, din vasta sa experienta ne va vorbi despre Economia vazuta din perspectiva unei abordari neliniare, exprimata intr-o carte de succes: “Modele neliniare in procesele de decizie economica”.

Invitatul nostru ne va purta prin variatetea de modele si teorii dezvoltate in ultimile decenii pentru a surprinde complexitatea proceselor socio-economice, printre care: modele bazate pe Agenti inteligenti, pe tehnici derivate din econofizica, retele soco-economice, teoria informatiei si alte ingredient ale complexitatii. Vom vedea cum se defineste piata ca sistem complex adaptativ ce poate fi studiata prin analiza multiscalara, dinamica neliniara si econometrie.

Intreaga prezentare oferita de domnul Ionut Purica se incadraza coerent si concret in viziunea promovata de Centrul pentru Studii Complexe in cei 20 de ani de existenta si care afirma ca, in baza paradigmei complexitatii si a unei abordari transdisciplinare in care Omul si problema Constiintei sunt probleme centrale, se naste o societate noua pe care azi o etichetam ca fiind societatea Cunoasterii, societate ce permite germinarea societatii Constiintei.

Va invitam la Cafeneua Complexitatii Luni, 30 mai ora 1930 pe Lunei nr. 5.

Eveniment realizat in parteneriat cu Mind Evolution Society.