Managementul transformațional și paradigma Complexității

  • 18:30

Cafeneaua Complexitatii Brasov

Cafeneaua Complexitatii Brasov

Invitat: Dr. Ing. Florin Munteanu

Moderator: Viorel Scorțariu

Întâlnirea se va transmite live, online, pe pagina de Facebook a Centrului pentru Studii Complexe (http://facebook.com/StudiiComplexe). Accesul în locație se va face pe bază de invitație.

Dezvoltarea fără precedent a științei și tehnologiei schimbă profund lumea în care trăim. Noi materiale, de la cele compozite la materiale inteligente, noi tehnologii ale căror productivitate era de neconceput acum câteva decenii, dar mai ales introducerea pe scară largă a Inteligenței Artificiale, sunt doar câteva dovezi palpabile ale acestei adevărate metamorfoze pe care omenirea o trăiește în prezent.

Este evident faptul că schimbările petrecute în mediul socio-economic au impact asupra Omului. Modificările semnificative ale conceptului de muncă, ale celui de produs și valoare provoacă capacitatea de adaptare a fiecăruia dintre noi. Apar și se dezvoltă noi meserii în timp ce multe altele, considerate până nu demult “brățară de aur” dispar de pe piața muncii.

Predictibilitatea, atât a evoluției  mediului economic, cât și a dezvoltării personale scade continuu, determinând ceea ce se poate numi o perioadă turbulentă, instabilă, recunoscută prin folosirea din ce în ce mai deasă a cuvântului Criză.

O analiză mai atentă a acestul fenomen ce se manifestă la scară globală scoate în evidență o transfomare majoră a modului în care se înțeleg și se descriu fenomenele și procesele din Natură.

Deși mai puțin percepută de lumea implicată în graba cu care se derulează viața de zi cu zi, această schimbare de paradigmă modifică fundamental viziunea omului asupra Realității în care este scufundat. Am putea percepe sensul transformării prin simpla analiză a diferențelor dintre înțelesurile cuvintelor: Complicat și ComplexAm “trăit” într-o lume complicată din care ieșim acum, pentru a explora o lume Complexă.

Dacă într-o lume complicată, managmentul schimbării oferea soluții destinate adaptării și îmbunătățirii “arhitecturii” unei organizații, a unei firme, optimizând astfel fluxul de informație, energie și materie necesar unei bune funcționări, azi, într-o lume complexă, principala problemă o constituie însăși mentalitatea celor ce activează în organizații, în firme.

Lipsa cunoștințelor specifice înțelegerii și conducerii unui proces complex, în fapt a unui organism (firmă, organizație) parte din organismul social (nereductibil la sistem social) generează această teamă a omului, această reactivitate instinctivă față de nou și schimbare.

Cu alte cuvinte, Omul trebuie acum ajutat și nu doar structura organizatorică si setul abstract de proceduri ce definesc o organizație, o firmă. Iar acest sprijin acordat Omului pentru a se integra și co-evolua cu un mediu ce la rându-i se schimbă continuu poarta numele de Managemant al Transformării (Transformational Management).

 

Despre Florin Munteanu

 

Florin Munteanu – Născut pe 27 martie 1952 la Braşov, absolvent al Universităţii “Politehnica” Bucureşti, promoţia 1976; Doctor în Ştiinţe: Inginerie Industrială; specializat în aplicaţii ale ştiinţei Complexităţii în inginerie, econofizică, geodinamică şi mediu, precum şi în politici de integrare în educaţie a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, Membru Corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, Co-fondator și Sef al Catedrei UNESCO de Geodinamică din cadrul Institutului de Geodinamică al Academiei Române; Președinte fondator al Centrului pentru Studii Complexe – centru UNESCO, primul think tank din România dedicat dezvoltării și promovării paradigmei Complexității, pregătirii societății pentru integrarea în Economia Cunoașterii.