Efectele: Chladni si Leidenfrost; implicatii in studiul atmosferei si al fenomenelor din spatiul cosmic

  • 19:30
  • Invitati: Dr. Mihai Ganciu, Dr. Maria Țițeica and Drd. Bogdan Butoi
  • Cafeneaua Complexitatii

chladni_plateMulte fenomene in Natura sunt fenomene complexe, haotice si neliniare; sunt fenomene dificil de modelat si pentru care nu se gasesc metode matematice adecvate descrierii formale.

In intalnirea de luni, 9 mai 2016, se vor prezenta doua asemenea fenomene ce par simple la prima vedere dar greu de modelat: Figurile Chladni si efectul Linderfrost. Ambele sunt cunoscute inca de-acum 150 de ani si au primit denumirea dupa numele celui ce le-a descris pentru prima data. O asemenea prezentare este un bun prilej de evidentiere a fenomenelor neliniare esentiale in intelegerea Complexitatii naturii, dar in acelasi timp si un eveniment inspirational, ce poate stimula imaginatia si motiva cercetarea prin reinterpretarea moderna a unor fenomene naturale.

In fizica, aceasta transpunere a unor experimente simple in teorii noi si extrem de subtile este deja o realitate daca ne gandim la solitoni (unde solitare ce se propaga cu viteza constanta si care isi conserva forma de-alungul deplasarii). Acest comportament al undelor a fost observat pentru prima data in Scotia (1834) dar a devenit un important obiect de studiu doar azi, in cadrul fizicii neliniare,un exempluu fiind intelegerea formarii fenomenului de tsunami.

Un articol publicat in revista NATURE (1878) analizeaza impreuna aceste doua efecte (Leidenfrost si Chladni). De atunci o asemenea alaturare nu a mai fost prezentata… pana acum! Reorientarea atentiei cercetatorilor catre aceste fenomene cunoscute de mult timp a fost generata de accidentul de la Fukushima unde, o mare parte a poluarii generata de materialele radioactive s-a datorat ignorarii efectului Leidenfrost, respectiv de abordarea neadecvata a problemei de catre echipa de interventie care nu a utilizat un aditiv adaugat apei pentru a imbunatati culajul termic intre structura super-calda a reactorului si apa de racire

Dupa 150 de ani, la Cafeneaua Complexitatii, va propunem ca, alaturi de invitatii nostri sa redescoperim cele doua efecte, sa le studiam, sa le analizam si sa le urmarim impreuna.

Eveniment realizat in parteneriat cu Mind Evolution Society.