Traian Lalescu – matematicianul inginer

Etichete: , , , ,

Categories: Personalitati

Oameni de Stiinta Romani_Centrul pentru Studii Complexe_Traian_Lalescu_1920Traian Lalescu (n. 12 iulie 1882 (S.N. 24 iulie), Bucuresti; d. 15 iunie 1929, Bucuresti) a fost un academician si matematician roman, profesor universitar la Bucuresti si la Timisoara. A infiintat Scoala Politehnica din Timisoara si a fost primul sau rector. Personalitate proeminenta a scolii matematice romanesti. Are contributii in multiple domenii ale matematicii pure si aplicate. Este unul din fondatorii teoriei ecuatiilor integrale. A lasat numeroase studii in domeniile ecuatiilor functionale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.

A fost fiul unui modest functionar de banca, banatean originar din Cornea – judetul Caras-Severin, mama fiind, dupa parinti, ardeleanca. Indiferent de situatia materiala, Traian Lalescu a fost un stralucit elev si premiantul de onoare al tuturor scolilor pe care le-a frecventat. Inca elev fiind, a fost remarcat ca un real talent in matematica prin contributia sa la Gazeta Matematica. A studiat matematicile la Iasi si la Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Titeica, Spiru Haret, Ermil Pangrati, Anton Davidoglu si Nicolae Coculescu.

Traian Lalescu a purtat toata viata amprenta mediului atat de variat in care s-a format datorita peregrinarilor din copilarie pe care le-a facut impreuna cu familia: a fost temeinic ca banateanul, serios ca ardeleanul, iubitor de frumos ca moldoveanul si cu spiritul sprintar ca bucuresteanul.

Cu o bursa modesta a studiat la Paris unde, in 1908 si-a sustinut teza de doctorat cu titlul „Sur l’equation de Volterra”. Aceasta lucrare va fi considerata prima contributie de seama in domeniul ecuatiilor integrale si ii va aduce stima marelui matematician Vito Volterra. Tot la Paris a obtinut si diploma de inginer la Scoala Superioara de Electricitate.


A militat pentru infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara al carei prim rector (sau director) a fost in 1920.

Traian Lalescu a fost de asemenea deputat de Caransebes. S-a ocupat in special de teoria ecuatiilor integrale si de aplicarea lor in rezolvarea unor probleme din teoria ecuatiilor diferentiale, aducand contributii insemnate in acest domeniu.

A publicat in 1911 cel dintai tratat din lume asupra ecuatiilor integrale, intitulat Introducere la teoria ecuatiunilor integrale. Moare la 15 iunie 1929 la Bucuresti. Din anul 1990 devine membru post-mortem al Academiei Romane.

Traian Lalescu nu a fost numai un matematician de exceptie, cu contributii unanim recunoscute pe plan mondial, ci si un inginer remarcabil, un economist de marca, un fin cunoscator al artei romanesti si universale. Pe buna dreptate, s-a spus ca a fost unul dintre ultimii enciclopedisti. Desi a trait numai 47 de ani (1882 – 1929) a lasat in urma contributii memorabile in toate domeniile evocate.

In interventiile lor, acad. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, acad. Solomon Marcus, acad. Serban Papacostea, prof. univ. dr. Daniel Daianu, membru corespondent al Academiei Romane, prof. univ. dr. Serban Stratila, prof. univ. dr. Virgil Stoenescu au adus in atentia publicului – interesat real sa cunoasca elocvente pagini ale trecutului mai apropiat sau mai indepartat – fapte si date care alcatuiesc o „zestre“ cu care s-ar cuveni sa ne mandrim. Cum s-ar spune, „istoria“ se afla langa noi!

O viata scurta, dar incarcata cu tot ceea ce un mare om a fost in stare sa confere calitatii de savant, in adevaratul sens al cuvantului.

Surse: wikipedia.org si agir.ro