Gheorghe Titeica – promotor al invatamantului matematic din Romania

Etichete: , , ,

Categories: Personalitati

Centrul pentru Studii Complexe_Oameni de Stiinta Romani_Gheorghe_ȚițeicaGheorghe Titeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin – d. 5 februarie 1939, Bucuresti) a fost un matematician si pedagog roman, profesor la Universitatea din Bucuresti si la Scoala Politehnica din Bucuresti, membru al Academiei Romane si al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universitatii din Varsovia.

Fost student al profesorului francez Gaston Darboux, Gheorghe Titeica s-a ocupat in special cu studiul retelelor din spatiul cu n dimensiuni, definite printr-o ecuatie a lui Laplace. Este creator al unor capitole din geometria diferentiala proiectiva si afina, unde a introdus noi clase de suprafete, curbe si retele care ii poarta numele. Prin numeroasele lucrari de matematica elementara si de popularizare a stiintei, pe care le-a publicat de-a lungul intregii sale vieti, a contribuit la ridicarea nivelului invatamantului matematic din Romania.

Impreuna cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu si V. Cristescu, a infiintat revista Gazeta matematica, iar cu G.G. Longinescu publicatia Natura pentru raspandirea stiintelor. Cu D. Pompeiu a editat revista Mathematica.

Primul numar al „Gazetei” apare in 15 septembrie 1895, la o zi dupa inaugurarea festiva a Podului „Regele Carol I” de la Cernavoda, avand deviza: entuziasm, armonie, sacrificii continue, munca dezinteresata. Este prima revista de matematici aparuta in limba romana. Activitatea revistei in primii 15 ani a fost remarcabila. Apare „Biblioteca Gazetei Matematice”, unde au fost publicate culegeri de probleme cu raspunsuri si indicatii, chiar si carti in sprijinul elevilor dornici sa adanceasca studiul matematicii. Regele Carol I si-a manifestat dorinta de a vedea Gazeta Matematica si a primit in audienta, in anul 1903, pe profesorul Gheorghe Titeica. Acesta i-a prezentat toate volumele din colectia Gazetei.

Un fost student al sau, Nicolae Mihaileanu marturisea: „Lectiile lui Titeica erau de o desavarsita arta a pedagogiei. La inceputul fiecarei ore de curs, el recapitula ideile principale ale lectiei anterioare; lectia predata era completa si se incheia cu o privire generala; expunerea era logica, clara, precisa, in stil foarte ingrijit, fara sa se foloseasca de nici o notita, rezultatele importante erau subliniate prin variatia intonatiei; toate calculele se sprijineau pe o puternica intuitie geometrica”.

Sursa:  wikipedia.org, art-emis.ro