Gheorghe Duca – ctitor al invatamantului superior politehnic

Etichete: , , ,

Categories: Personalitati

Gheorghe Duca_Centrul pentru Studii Complexe

Gheorghe Duca, fiul generalului Ion Duca, s-a nascut la Galati pe 3 februarie 1847.

Tatal sau l-a trimis la Paris sa studieze la Liceul „Louis le Grand”, unde a avut ca tutore pe Iancu Alecsandri, fratele poetului Vasile Alecsandri. Dupa bacalaureat s-a inscris la Scoala Centrala de Arte si Manufacturi in anul 1864 si a obtinut diploma de inginer in 1869.


Ctitor al invatamantului superior politehnic

Intors in tara dupa terminarea studiilor, Gheorghe Duca a debutat in invatamant ca profesor de geometrie descriptiva la Liceul Militar din Iasi. In anul 1881 a fost numit profesor si director al „Scoalei de Poduri si Sosele” din Bucuresti. In aceasta calitate a depus o munca deosebita, avand ca model programele didactice din invatamantul politehnic francez.

In 1875, Scoala de Conductori a fost transformata in Scoala de Poduri si Sosele, cu o durata de studii de patru ani si a eliberat primele diplome de inginer in 1879. In functia de director si profesor, dupa cum afirma contemporanii sai, Gheorghe Duca „nu a reorganizat aceasta scoala, ci a organizat-o din temelii”.

Gheorghe Duca a stabilit norme de admitere, de promovare si obtinere a diplomelor. O data cu diploma de inginer, absolventii primeau si gradul de sublocotenent in rezerva.

Tot Gheorghe Duca a fost si ctitorul imobilului Politehnicii din Calea Grivitei, a carui inaugurare a avut loc pe 2 octombrie 1886. Aici a infiintat o biblioteca si laboratoare de fizica si chimie.

Programele didactice elaborate de Gheorghe Duca au fost preluate si de Politehnica din Bucuresti si cea din Timisoara.

In serviciul Cailor Ferate Romane

O data cu numirea sa in postul de profesor, a fost incadrat si la Circumscriptia de poduri si Sosele din Iasi, care apartinea de Ministerul Lucrarilor Publice. In anul 1874, a fost numit director al liniei Iasi-Ungheni.

Intre anii 1876-1881 a lucrat la Directia Centrala a Antreprizei Guilloux, la linia ferata Ploiesti-Predeal.

In momentul in care exploatarea cailor ferate a trecut in administratia statului, s-au format o directie generala si un consiliu de administratie, din care va face parte si ing. Gheorghe Duca.

A fost numit director general al CFR in anul 1888, functie pe care o va detine pana in anul 1897. Ca director general a initiat o serie de masuri organizatorice care au condus la dezvoltarea acestei imporatante institutii pentru economia si apararea tarii.

Preocupat de calificarea profesionala a personalului, a infiintat o scoala pentru mecanici de tractiune (1890), o scoala pentru sefii de intretinere (1892) si o alta pentru manipulanti (1893). Tot el a extins relatiile internationale ale CFR.

Ca membru al Congresului International al Cailor Ferate, s-a remarcat printr-un raport sustinut la Congresul de la Londra (1895), care a fost mediatizat in toata lumea.

Preocupat de problemele salariatilor intocmeste Statutul personalului – prin care se stabilesc drepturile la pensie, inexistente pana atunci. In dorinta de a imbunatati viata intregului personal, a creat o Casa de Ajutor Reciproc, un magazin de consum, la care salariatii se puteau aproviziona pe credit si la preturi mai reduse, o scoala elementara pentru copiii salariatilor din Bucuresti si a construit locuinte de serviciu.

In anul 1897, ing. Gheorghe Duca a fost numit director al lucrarilor portului Constanta, unde va ramane sa lucreze timp de doi ani, pana la sfarsitul prematur al vietii sale.

Societar al asociatiilor de ingineri

Gheorghe Duca fost membru fondator al Societatii Politehnice si ales vicepresedinte in primul comitet de conducere (decembrie 1881). A fost presedinte in exercitiu de doua ori, in anii 1883 si 1890. A dat o atentie deosebita publicatiei Buletinul Societatii Politehnice.

S-a stins din viata la 7 august 1899, in mod surprinzator, lasand in urma multe proiecte incepute, dar nerealizate.

Intr-o perioada de viata relativ scurta, de numai 52 de ani, datorita calitatilor sale, puterii de munca si energiei deosebite, pregatirii profesionale exceptionale si calitatilor sufletesti, Gheorghe Duca a avut realizari prin care va ramane in istoria tehnicii romanesti ca o remarcabila personalitate.