George Fernic – inventator in domeniul aviatiei

Categories: Personalitati

Oameni de Stiinta Romani_George Fernic_Centrul pentru Studii Complexe

Nascut la Galati, pe 5 august 1900, George Fernic s-a indragostit de aviatie in anii Primului Razboi Mondial. Profitand de faptul ca locuinta parinteasca se afla in vecinatatea unui aerodrom militar, tanarul Fernic statea zile intregi in preajma avioanelor si a aviatorilor. Mai mult chiar, in 1916 a primit diploma de observator foto-aerian si a facut parte, in perioada 1916-1917, din escadrila Grupului 3 Aeronautic.

Dupa ce a absolvit scoala si liceul la Galati, a urmat cursurile Scolii Politehnice din Bucuresti. In 1922 a plecat in Austria si a obtinut brevetul de pilot. Doi ani mai tarziu si-a finalizat cursurile universitare, la Paris si Berlin, obtinand licenta de inginer si specializandu-se in proiectarea si constructia de avioane. In timpul studentiei si imediat dupa aceea, a colaborat cu mai multe firme germane, care i-au pus in practica ideile si astfel s-au nascut cel putin patru avioane construite de tanarul inginer galatean.

In 1927 a dorit sa-si mute fabrica in Ronania, dar autoritatile i-au respins solicitarea de a-i atribui un teren necesar constructiei. Proiectul lui Fernic reprezenta un avion, pentru liniile civile, care sa ofere siguranta maxima pasagerilor, astfel fiind brevetat FT-9 (Fernic Tandem-9). Cum tara natala l-a refuzat, „Fernic Aircraft Corporation” a fost inregistrata in SUA.

FT-9 a fost construit de firma lui Fernic si a efectuat primul zbor pe 9 septembrie 1929, la New York. Succesul de care s-a bucurat prototipul a fost urias, iar un an mai tarziu a iesit din fabrica FT-10, un avion ceva mai mic, ideal pentru scoala si turism, dar si pentru fabricarea de serie.

Din pacate, la Chicago, in timpul unei demonstratii prin care spera sa atraga comenzile necesare dezvoltarii fabricilor din SUA, motorul avionului pilotat de George Fernic a explodat, iar una dintre piese l-a lovit in cap pe inventator, provocandu-i moartea. Era 22 octombrie (29 august, conform altor surse) 1930.

De-abia atunci, Romania si-a dat seama de ceea ce pierduse si a infiintat Ordinul „Virtutea Aeronautica”, pentru recompensarea celor cu merite deosebite in domeniu, iar brevetul cu numarul 1 i-a fost acordat, post-mortem, lui George Fernic.

Articol preluat de la – D.C.Predescu