George Constantinescu – inventatorul sonicitatii

Categories: Personalitati

Inventatorul Teoriei Sonicitatii

Familia si educatia

George (Gogu) Constantinescu a fost un inovator, inventator, savant, om de stiinta si inginer roman. George Constantinescu s-a nascut la 4 octombrie 1881, la Craiova. Tatal sau, Gheorghe Constantinescu, a fost profesor de matematica si directorul liceului din localitate care in prezent ii poarta numele lui Nicolae Balcesu.

Inclinatiile tehnice ale lui George Constantinescu s-au manifestat inca din copilarie, pasionat fiind de experiente complicate pentru varsta lui. A urmat liceul la Craiova si chiar daca aptitudinile lui erau spre fizica, chimie si matematica, parintii l-au indrumat sa invete cu aceeasi straduinta toate materiile.

A terminat liceul in 1899 si in acelasi an s-a inscris la celebra “Scoala de poduri si sosele” din Bucuresti unde in 1904 a terminat studiile superioare ca sef de promotie. Dupa absolvire, a fost angajat la Serviciul de poduri si sosele al statului ca specialist in beton armat, a carui utilizare in constructii era pe atunci in faza de pionierat.


Activitatea profesionala si munca de cercetare stiintifica

George Constantinescu a publicat in anul 1904, in „Buletinul Societatii Politehnice”, un studiu privind calculul boltilor incastrate si altul asupra betonului armat, in care a dat solutii asupra transmiterii efortului de la beton la otel. Bazandu-se pe teorii proprii, fundamentate matematic, a elaborat, in cadrul serviciului, numeroase proiecte cu folosirea betonului armat, pe care le-a pus in opera, in conditii de rentabilitate economica si de calitate tehnica. Printre realizarile sale in domeniul constructiilor, care pot fi vazute si admirate si astazi, se numara: moscheea din Constanta, construita in intregime din beton armat, a carei cupola este formata dintr-o panza de beton armat de 5 cm grosime; castelul de apa de la Peris – judetul Ilfov; podul de la Lainici, cu doua arce de beton armat, avand deschideri de 60 m; podurile de peste Siret si Adjud, Racatau, Roman; cupola Camerei Deputatilor din Bucuresti.

Teoria Sonicitatii

In 1910 la doar 29 de ani George Constantinescu s-a stabilit la Londra, unde a gasit un mediu favorabil pentru punerea in practica a conceptiilor sale indraznete in domeniul utilizarii betonului armat si transmiterii energiei prin unde sonore, idee care l-a framantat inca din timpul liceului.

In noua sa tara, pe care nu a parasit-o pana la sfarsitul vietii, a pus bazele unei stiinte noi, Sonicitatea, stabilind legile de generare si reflectare ale undei sonice si fundamentarea matematica a acestora. Sonicitatea este stiinta care trateaza modul de transmitere a energiei mecanice prin vibratii elastice in fluide, dupa un principiu asemanator cu cel al transmisiei de energie acustica prin vibratii acustice. George Constantinescu a sesizat ca legile sonicitatii sunt similare cu cele ale electricitatii: undele elastice ale lichidului intr-o conducta dau nastere unui curent sonic analog curentului electric prin conductori metalici.

Prima aplicatie a Teoriei Sonicitatii a fost „mitraliera sonica”, a carei cadenta de tragere era sincronizata cu rotatia elicei. Mitraliera a fost construita in serie la uzinele „Bristol – Coanda”, si montata pe avioanele de lupta cu aceeasi marca. Datorita succesului din primul razboi mondial al acestei mitraliere, George Constantinescu a obtinut fonduri importante pentru continuarea cercetarilor. In anul 1918, la Londra a fost publicata prima editie a lucrarii „Teoria Sonicitatii”, in care este cuprinsa si fundamentarea matematica a teoriei.

Schimbatorul de viteze automat

In 1923 George Constantinescu a prezentat o inventie remarcabila, cunoscuta sub denumirea de „convertizorul de cuplu” sau schimbatorul de viteze automat. In cadrul Expozitiei Imperiului Britanic de la Wembley, din 1924, se putea vedea un elegant automobil cu convertor de cuplu sonic, la care s-a inlocuit cutia de viteze clasica si s-a suprimat ambreiajul. In anul urmator, la o noua editie a aceleiasi expozitii, a prezentat o locomotiva cu convertor sonic, care a avut un succes deplin. Masinile sonice sunt capabile sa transforme energia sonica in energie mecanica la fel ca cele electrice.

Printre aplicatiile sonicitatii se numara: pompele sonice; ciocanele si perforatoarele sonice; injectoarele sonice cu combustibil pentru motoarele Diesel; termosonicitatea; electrosonicitatea; forajul sonic; aplicatii in tratamentul medical.

„Lideri in marsul pentru progres”
Constantinescu2  Leaders in the march of progress

Intr-un numar din anul 1926, revista britanica „The Graphic” a publicat un articol despre sonicitate, afirmand despre George Constantinescu (primul de pe al doilea rand) ca: „aceasta descoperire il situeaza pe savantul inginer roman printre marii inventatori ai lumii, alaturi de Albert Einstein, Marie Curie, Ernest Rutherford, T.A.Edison, si altii”.

De-a lungul vietii, inventatorul George Constantinescu  a realizat peste 120 de inventii brevetate.

 In 1961 George Constantinescu a facut o vizita in tara iar cu acel prilej Institutul Politehnic din Bucuresti i-a acordat titlul de „Doctor honoris causa” in stiinte tehnice.

George Constantinescu a fost membru al Societatii Politehnice, membru de onoare al Academiei Romane si membru de onoare al Societatii inginerilor din Anglia. A incetat din viata la 11 decembrie 1965, la Londra.