Elie Radu – inginer constructor de poduri si sosele, pedagog si academician roman

Categories: Personalitati

Elie Radu_Centrul pentru Studii Complexe

Elie Radu a vazut lumina zilei intr-o epoca a schimbarilor pentru Tara Romaneasca, pe 20 aprilie 1853, la Botosani. Dupa absolvirea scolii primare si a gimnaziului la Botosani, a fost trimis la Iasi ca sa-si continue studiile la Academia Mihaileana. Tatal sau, om receptiv pentru progres si invatatura, l-a incurajat pe Elie Radu in hotararea lui de a deveni inginer. Astfel, tanarul Elie a plecat la Bruxelles in anul 1872, unde a urmat cursurile la Scoala Politehnica, scoala pe care a absolvit-o in 1877, obtinand tiltlul de inginer diplomat.

In decembrie 1877, dupa intoarcerea in tara, isi realizeaza visul adolescentei intrand in serviciul Ministerului Lucrarilor Publice, unde debuteaza ca inginer alaturi de Anghel Saligny (1854-192), la controlul liniei ferate Ploiesti-Predeal.


Proiecte si lucrari realizate

Elie Radu are un merit deosebit in construirea soselelor transcarpatice, realizate dupa Marea Unire cu Transilvania.

In Ministerul Lucrarilor Publice a avansat continuu, ocupand functii ca subdirector, director si director general, ajungand la gradul de inginer inspector general clasa I.

A construit 650 km de cai ferate dupa conceptii proprii. Una dintre cele mai importante trasee de cale ferata realizate de Elie Radu este linia Tg.Ocna – Comanesti – Palanca. A proiectat si a realizat numeroase poduri din beton armat si tabliere metalice, o realizare deosebita fiind considerata legarea malurilor Siretului prin opt poduri. In 1889, Elie Radu realizeaza o statie de captare a apei subterane la Bragadiru, unica in Europa, si prima retea de alimentare a orasului Bucuresti. Ulterior a mai realizat si alimentarea cu apa a oraselor Botosani, Sinaia, Turnu-Severin, Targoviste, Iasi. I se datoreaza proiectarea si construire a 60 de cladiri de gari, remarcabile fiind cele de la Curtea de Arges, Comanesti si Galati. Sub conducerea sa a fost proiectata si realizata constructia Ministerului Lucrarilor Publice, in prezent Primaria Capitalei.

Activitatea didactica

In 1894, Elie Radu a fost numit profesor la Scoala Nationala de Poduri si Construtii Civile, unde a predat cursurile de Trigonometrie, Poduri si Constructii Civile. La infiintarea Scolii Politehnice din Bucuresti, in 1920, va preda aici cursurile: Edilitate, care se referea la canalizarea si aprovizionarea cu apa a centrelor urbane si Procedee generale de constructii.

Avand in vedere realizarile sale importante, Academia Romana l-a ales Membru de Onoare in anul 1927.

S-a stins din viata la 10 octombrie 1931, in varsta de 78 de ani, dupa o munca neintrerupta, lasand in urma o opera pentru eternitate.