Dorin Pavel – parintele hidroenergeticii romanesti

Etichete: , , , , ,

Categories: Personalitati

academicianul_dorin_pavel

Pe 31 mai 1900, in Alba, pe linie materna fiind nepotul filozofului si poetului Lucian Blaga, s-a nascut cel care avea sa devina unul dintre cei mai remarcabili ingineri romani ai secolului. Dorin Pavel si-a facut instructia scolara la gimnaziul din orasul natal si mai apoi la Colegiul din Orastie. Si-a desavarsit pregatirea la Facultatea de Electrotehnica a Politehnicii din Zurich. La varsta de 25 de ani isi lua doctoratul, deschizandu-i-se remarcabile perspective de a ramane in invatamantul politehnic elvetian, perspective pe care nu le va imbratisa, gratie chemarilor sufletului spre plaiurile natale romanesti.


Desi nu este inteles de cei care l-ar fi putut ajuta, incepe sa-si desfasoare activitatea ingineresca, cea care il va duce pana la functia de director al Uzinelor comunale din Bucuresti, functie pe care a detinut-o in perioada 1934-1941. Concomitent, isi incepe si activitatea didactica in invatamantul superior, pe care o va continua pana la sfarsitul vietii. Isi va dedica o mare parte din timp studiilor apelor tarii, publicand, in anul 1933, o remarcabila monografie intitulata: „Plan general d’amenagement des forces hydrauliques en Roumanie”, lucrare ce se dovedeste utila si in prezent.

Dupa contributii hotaratoare in realizarea lucrarilor de amenajare a lacurilor din zona Bucurestiului, conduce proiectarea pentru amenajarea Barzavei, Nerei si Timisului, pentru ca mai apoi, in calitate de conducator de proiecte in cadrul ISPI si ISPH, sa-si poata vedea transformate in realitate proiectele de amenajare a raului Sadu si a cascadelor hidroelectrice ale Bistritei, Argesului, Oltului, Somesului si Sebesului.

Incununarea succesului gandirii tehnice a energeticianului profesor Dorin Pavel ramane grandioasa lucrare de la Portile de Fier, realizata in comun cu Iugoslavia si care rezolva radical navigatia pe Dunare in zona respectiva, punand la dispozitia ambelor tari peste 2200 MW putere instalata, in conditii economice din cele mai avantajoase.

In activitatea didactica, profesorul Dorin Pavel a condus peste 45 de generatii de studenti, majoritatea hidroenergeticienilor de astazi fiindu-i studenti. Trebuie sa remarcam si prodigioasa sa activitate stiintifica, publicand peste 15.000 de pagini in 23 manuale didactice, 44 de carti si monografii tehnice, 140 de articole puse la dispozitia tehnicii romanesti si straine, care fac cinste in egala masura omului si tarii careia ii apartine. Pentru rezultatele obtinute in lunga sa activitate, profesorul si inginerul Dorin Pavel a fost distins cu numeroase medalii romanesti si straine, intre care ordinul „Meritul stiintific” si titlul de profesor emerit.

In anul 1976, a vazut lumina tiparului lucrarea autobiografica „Arhitectura apelor”, in care profesorul isi povesteste clipele vietii cu savoarea si „paleta de culori” pe care multi dintre noi o cunoastem din contactele directe cu aceasta personalitate a stiintei romanesti.

S-a stins la Bucuresti, la data de 6 iulie 1979.

sebes_dorin_pavelIn zilele de 18-19 oiembrie 1994, la Bucuresti si Sebes au avut loc manifestarile prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la aparitia lucrarii „Plan general d’amenagement des forces hydrauliques en Roumanie”. In ziua de 19 noiembrie 1994, in comuna Lancram (jud. Alba), in cimitirul din preajma bisericii unde este inmormantat prof.dr.doc. Dorin Pavel, s-a oficiat o slujba de pomenire, depunandu-se coroane de flori. Momentul a fost cinstit de prezenta unui numeros public, reprezentand hidroenergeticieni din intreaga tara, scolari si consateni ai celui disparut. A urmat dezvelirea bustului lui Dorin Pavel (opera a sculptorului Constantin Popovici, care este si autorul statuii energeticienilor de la barajul Vidraru de pe Arges), amplasat in fata Filialei Electrocentrale Sebes, care de la acesta data, poarta numele „Dorin Pavel”.

Finalul manifestarilor a avut loc pe Valea Sebesului, la Dobra, unde a avut loc un simpozion la care au luat cuvantul profesori universitari, ingineri care l-au cunoscut pe inginerul Dorin Pavel, care va ramane in memoria noastra nu numai ca un hidroenergetician de frunte, dar si ca un inflacarat roman.