Corneliu Casassovici – fondator al invatamantului textilist din Romania

Categories: Personalitati

Corneliu Casassovici1

Profesorul Casassovici s-a nascut la 11 martie 1886 la Bucuresti, ca fiu al colonelului medic Haralambie Casassovici,  unul dintre primii studenti romani ai prof. dr. Carol Davila, medic de batalion in prima linie a luptelor de la Plevna.

Corneliu Casassovici a absolvit in anul 1909 Scoala Politehnica din Dresda, cu titlul de „Diplom ingenieur” in specialitatea „Textil-Fabirkingenieur”. Pana la inceperea Primului Razboi Mondial a lucrat la Fabrica de Zahar din Roman, pe care a pus-o in functiune, iar intre anii 1916-1919 a activat  in cadrul Ministerului de Razboi.

Intors la viata civila, a intrat in invatamantul superior in anul 1922, in calitate de conferentiar pentru merceologie la Academia de Comert din Bucuresti.

In toamna anului 1923 a fost numit conferentiar pentru Industria Textila si a Zaharului, functie pe care a detinut-o pana in 1946, cand a fost indepartat din invatamant din considerente politice.

Pe langa cele doua camere puse initial la dispozitie de catre Scoala Politehnica, a mai construit, in anul 1926, alte doua sali mari, cu fondurile acordate de catre Camera de Comert din Bucuresti (1.500.000 lei). Laboratorul de textile, realizat cu subventii acordate de intreprinderile textile, a servit in acea perioada si ca laborator de incercari de stat pentru analize oficiale asupra produselor textile.

In acest timp, Corneliu Casassovici a scris si a editat o serie de cursuri: Materii prime textile, Filatura, Tesatorie mecanica, Albitorie si Vopsitorie, Industrie Textila.

In 1934 a infiintat „Scoala Superioara de Textile” cu sediul in localul Scolii Politehnice din Bucuresti, al carei profesor si director a fost de la infiintare si pana in anul 1945. Scoala a avut un caracter particular, cheltuielile fiind suportate din cuantumul taxelor de scolarizare platite de elevi, din contributiile intreprinderilor industriale si cu ajutorul permanent acordat de prof. ing. Corneliu Casassovici.

In 1938, Corneliu Casassovici infiinteaza „Asociatia Profesionala a Industriei Textile” – APIT, fara scop lucrativ, pentru sprijinirea invatamantului de specialitate.

Odata cu instaurarea, in 1945, a noului regim in tara noastra, programul de constructie a Centrului de Invatamant Superior Textil din Bucuresti a fost abandonat, iar cladirea construita de APIT a primit o alta destinatie. Scoala Superioara de Textile a devenit in anul 1948 nucleul Facultatii de Textile a Institutului Politehnic, iar din anul 1952 a fost transferata la Iasi.

Corneliu Casassovici a fost autor al unor apreciate articole de specialitate publicate in „Melliand Textilberichte”, dintre care amintim studiul realizat in 1940, asupra utilizarii stufului ca materie prima in industria textila. A publicat mai multe lucrari, dintre care: „Chestiunea zaharului in Romania” (1916), „Chestiunea inului si canepei” (1919) si „Utilizarea deseurilor textile” (1962 – Editura Tehnica).

In 1940, date fiind greutatile intampinate de filaturi, in special in ceea ce priveste aprovizionarea cu materii prime, a fost infiintata societatea non-profit Romano-Coton, ca asociatie a filaturilor de bumbac, avandu-l ca presedinte pe prof. Corneliu Casassovici.

Corneliu Casassovici2In anul 1919, alaturi de Stan Rizescu, a preluat conducerea tesatoriei mecanice „Stan Rizescu” din comuna Branesti, jud. Dambovita, si a inceput modernizarea si restructurarea ei. In 1945, impreuna cu firma Fried-Kubinski din Praga, prof. Corneliu Casassovici infiinteaza in comuna Zarafoaia, jud. Dambovita, Filatura de bumbac „Ing. Casassovici”. Pe parcursul perioadei in care a condus aceasta filatura, ing. Corneliu Casassovici s-a interesat permanent de calitatea firelor produse, precum si de organizarea pe baze stiintifice a intregului proces de productie.

Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, prof.ing. Corneliu Casassovici a fost marginalizat.

Prof.ing. Corneliu Casassovici a decedat la 1 martie 1961, in urma unui infarct miocardic.

Meritele sale incontestabile in dezvoltarea industriei textile din Romania si, mai ales, infiintarea invatamantului textil pentru formarea cadrelor autohtone de specialitate, baza oricarei activitati productive performante, ii fac amintirea nestearsa pentru toti cei care au facut din profesiunea de textilist un adevarat crez si o mare pasiune.