Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

Categories: Noutati

Vineri 4 octombrie 2013 au inceput la Brasov Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. Conferinta „Zilele Academiei de Stiinte Tehnice” din Romania are loc in incinta unui spatiu de cercetare deosebit, unic in estul Europei, Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare: Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabila.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare: Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabila

Editia 2013 a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania se desfasoara in jurul temei “ Produse si Tehnologii pentru Dezvoltare Durabila”. La conferinta participa membrii ASTR, membrii AGIR, cadre didactice din universitatii, cercetatori stiintifici, doctoranzi si masteranzi, specialisti din industrie iar rezumatele lucrarilor prezentate vor fi publicate intr-un volum dedicat pus la dispozitia participantilor. Conferinta este deschisa lucrarilor din toate domeniile stiintelor tehnice, cu precadere adresandu-se problematicii generoase a Dezvoltarii Durabile: Tehnologii, Produse si Materiale; Energie Durabila; Solutii Avansate de Depoluare pentru Aer, Apa, Sol si Deseuri; Educatia Inginereasca in domeniu.

Centrul pentru Studii Complexe participa la Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania cu lucrarea “Data mining, sensuri ascunse si un nou cadru conceptual pentru notiunea de masurare” in cadrul sectiunii: Tehnologii, Produse si Materiale. Lucrarea va fi prezentata de domnul Cristian Andreescu, Director de proiect in cadrul Centrului pentru Studii Complexe.

Data mining, sensuri ascunse si un nou cadru conceptual pentru notiunea de masurare

Lucrarea domnului Cristian Andreescu se bazeaza pe faptul ca o dezvoltare durabila in inginerie inseamna si punerea pe baze noi a cadrului conceptual in care se abordeaza strategia dezvoltarii. Ceea ce inseamna ca insesi cele mai uzuale notiuni din fizica pe care se bazeaza ingineria ar putea suferi schimbari majore. Cel mai bun exemplu il constituie marimile fizice. Chiar notiunile de marime fizica si de masurare ar trebui redefinite in contextul actual caracterizat prin necesitatea de a prelucra cantitati enorme de date si de a le grupa si interpreta, gasind sensuri cat mai multe, mai cuprinzatoare si mai adanci. Noile paradigme nascute din interiorul stiintei computationale, cum ar fi „data mining” si „pattern recognition” pun pe baze noi modul in care se interpreteaza relatiile intre masurari si intre marimile fizice si „excaveaza” corelari nebanuite intre marimi care, in cadrul teoriilor clasice si consacrate, nu au nicio legatura una cu alta.
In acest fel se vor putea studia fenomene emergente care au loc la niveluri a caror globalitate inca nu se poate estima. Acest lucru nu este un apanaj al cercetarii fundamentale, ci o cerinta sociala in contextul in care rezultatele cercetarii fundamentale nu sunt imaginabile fara participarea ingineriei

La conferinta Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, Academia de Stiinte Tehnice este reprezentata si de domnul Florin Munteanu care, impreuna cu un colectiv de profesori va sustine doua lucrari in cadrul sectiunii Tehnologii, Produse si Materiale: Ingineria vazuta din perspectiva triadei: Informatie-Energie-Materie  si Unde si Gravitatie – formulari matematice ce permit reinterpretari si deschideri in tehnologie.

In continuare prezentam rezumatul fiecarei lucrari:

Ingineria vazuta din perspectiva triadei: Informatie-Energie-Materie

FLORIN MUNTEANU, CONSTANTIN UDRISTE, DOREL ZUGRAVESCU
Catedra UNESCO de Geodinamica, Institutul de Geodinamica “Sabba S. Stefanescu” al Academiei Romane

“Aparitia fizicii cuantice la inceputul secolului XX si apoi a calculatorului au definit un salt de paradigma prin introducerea unui concept nou: Informatia. Daca formalizarea unei viziuni energo-materiale a fost suficienta pentru a explica realitatea in societatea industriala, aparitia informatiei a impus o reformulare a bazei ontologice utilizate, in baza triadei: Informatie- Energie-Materie. A aparut astfel o bifurcatie conceptuala privind forma sub care se poate gasi energia, fapt cu implicatii deosebite in regandirea ingineriei si a tehnologiei pe de-oparte si structurarea unei noi societati cunoscute sub numele de societatea informationala, precursoare a societatii Cunoasterii. Se vorbeste azi de o energie “condesata” atunci cand se refera la materie respectiv de o energie “codata” atunci cand se refera la informatie in sensul de in- formatie (de morfogeneza). Inca din 1973, prin lucrarile lui Victor Sahleanu, in special in “Eseu de biologie Informationala” se defineste un tip nou de interactiune: legatura informationala care, spre deosebire de o legatura cauzala, este neintensiva, bazata pe coduri si mesaje si care nu are rolul de “a face” ci de a regla, de a declansa, de a in-forma. Modul in care este vazuta aceasta energie codata se structureaza formal odata cu aparitia ortofizicii, viziune asupra unei realitati info-energo-materiale. Apare conceptul de ortoexistenta ce permite realizarea unei tehnologi aparte: ortotehno- logia. Sunt definite notiuni noi precum: ortotron, procesor fenomenologic, etc. dar si o noua interactiune: introdeschiderea. Se prefigureaza astfel un salt de la o inginerie bazata pe fluxuri energo-materiale, cu randamant subunitar si o poluare semnificativa a mediului, la o inginerie cuantica, in-formationala, bazata pe “streaming- uri” de in-formatie, pe proprietati emergente, fenomene neliniare etc.

In acest context, lucrarea structureaza principalele etape ale formarii si evolutiei termenului de informatie (in-formatie), defineste o serie de proprietati ce caracterizeaza aceasta noua viziune info-energo-materiala, cu intentia de a evidentia deschiderile tehnice si tehnologice care decurg din aceasta reformulare a bazei ontologice asupra Realitatii. Lucrarea pune accent pe rolul stiintei Complexitatii in definirea acestei viziuni integrative si evidentiaza rolul transdisciplinaritatii ca modalitate de abordare conceptuala, teoretica a proceselor si fenomenelor din Natura.”

Unde si Gravitatie – formulari matematice ce permit reinterpretari si deschideri in tehnologie

CONSTANTIN UDRISTE, FLORIN MUNTEANU, DOREL ZUGRAVESCU
Catedra UNESCO de Geodinamica, Institutul de Geodinamica “Sabba S. Stefanescu” al Academiei Romane

“Scopul aceastei lucrari este dublu: (i) descrierea undelor stationare, (ii) evidentierea originii informationale a gravitatiei.
Undele de echilibru se obtin impunand o forma speciala a solutiilor sistemului de ecuatii cu derivate partiale (EDP) ce descriu undele electromagnetice. Se obtine un sistem de EDP dependent de frecvente. Acest sistem se rezolva utilizand doua metode: (i) valori proprii vectori proprii, (ii) transformata Fourier tridimensionala.
Teoria informatiei este o ramura a matematicilor aplicate, ingineriei, bioinformaticii si stiintei calculatoarelor care implica cuantificarea informatiei. O masura pertinenta a informatiei este entropia, care este exprimata uzual prin numarul mediu de biti pentru stocarea sau comunicarea unui simbol intr-un mesaj. Entropia cuantifica incertitudinea implicata in prezicerea valorii unei variabile aleatoare. Entropia este o masura a neprevazutului sau a continutului informatiei. Din entropie, energie si temperatura obtinem Legea lui Newton a Maselor si originea informationala a gravitatiei deoarece schimbarile din cantitatea de informatie, masurate prin entropie, pot conduce la notiunea de forta.”

Inchiderea festiva a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania are loc maine, 5 octombrie 2013 iar programul complet al conferintei poate fi accesat pe site-ul Universitatii Transilvania din Brasov, aici.