Romania | Cercetare si Inovare 2013

Categories: Noutati

Participare FP7

Deponenti finantare FP7

In data de 3 octombrie 2013 a avut loc la Bucuresti Conferinta Nationala ORIZONT 2020 in care s-a prezentat programul-cadru de cercetare si inovare al Uniunii Europene pentru intervalul 2014-2020. Aceasta prima conferinta face parte dintr-un sir de lansari si evenimente tematice programate in fiecare tara din UE pana in luna februarie 2014. Evenimentele sunt menite sa atraga atentia asupra oportunitatilor si schimbarilor din viitorul buget de cercetare si inovare al Uniunii Europene.
Romania Cercetare & Inovare 2013 | Profil de tara

In ultima decada, intensitatea sectorului Cercetare si Inovare a crescut in Romania de la 0,37% in 2000 la 0,59% in 2008, dar in 2010 a scazut la 0,47%.Tari precum Suedia sau Germania , lideri in cercetare si inovatie in UE, investesc in acest sector 3,4%, respectiv 2,82% din Produsul Intern Brut.

Obiectivul Romaniei in privinta fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii este de 2%, atingerea lui fiind vitala pentru competivitatea economica si crearea de locuri de munca de inalta calitate. In comparatie, Suedia (liderul UE in inovatie) doreste sa atinga 4%.

O evolutie pozitiva a Romaniei consta in faptul ca resursele financiare limitate au fost investite in proiecte mari precum proiectul European Extreme Light Infrastructure si Centrul pentru Studierea Avansata a relatiei Delta Dunarii – Marea Neagra. In plus, in toate domeniile din triunghiului cunoasterii (educatie, cercetare si inovare) se deruleaza studii prospective menite sa contureze politici viitoare.

Centrul pentru Studii Complexe Cercetare si InovareTotusi, Uniunea Europeana recomanda o mai buna integrare a masurilor adoptate de Romania in domeniul cercetarii si inovatiei, pentru a creste printr-o reforma cuprinzatoare eficienta generala a sectorului. Implementarea Planului de Actiune rezultat din revizuirea functionala a sectorului cercetare si inovatie, in contextul imprumutului primit de Romania de la Uniunea Europeana se doreste sa joace un rol esential in acest sens.

In particular, un prim pas inainte ar fi masurile pe termen scurt recomandate de Uniunea Europeana guvernului roman, masuri care nu implica nici un cost financiar. Printre acestea  se numara infiintarea Consiliului National pentru Stiinta, Tehnologie si Politici in Inovare, care prin existenta sa ar aduce o importanta valoare adaugata in coordonarea politicilor de cercetare si inovare din Romania. In privinta ratei de succes a proiectelor initiate, Romania detine in domeniul cercetare si inovare o valoare de 14,6%, iar Suedia, Danemarca si Germania rate de 23,1%, 23,6%, respectiv 23,4%, cu o medie a Uniunii Europene de 20,8%.


Romania | Participare internationala in proiecte de cercetare si inovare

Pana in prezent, ariile de interes pentru Romania au reprezentat educatia, domeniul sanatatii si al ecologiei iar proiecte in care Romania a fost sau este inca partener sunt:

ADVITAC este un proiect care doreste sa intampine noile cerinte si politici ecologice legate de aeronave. Coada aeronavei este o componenta strategica pentru reducerea zgomotului, consumului de combustibil si emisiilor de oxid de azot in special datorita Unitatii de Putere Auxiliara (APU) integrata. Obiectivul principal al proiectului este designul si productia cat mai economica a unui compozit inteligent, usor, multifunctional si multistrat pentru aeronava. Partener national: Recomet Impex.

EDUMIGROM este un program derulat pe trei ani care a studiat sansele la educatie pe care le au grupurile minoritare si oportunitatile tineretului urban in contextul unei Europe marite.  Proiectul a insemnat integrarea rezultatelor unor cercetari comparative efectuate in noua tari din Uniunea Europeana, in diverse comunitati cu emigranti din a doua generatie si emigranti Romi.  Proiectul a avut 10  parteneri institutionali din intreaga Europa. Partener national: Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

EUSANH-ISA este un proiect al carui obiectiv este sa promoveze sfaturile stiintifice independente in domeniul sanatatii catre autoritatile nationale si europene in domeniu, si sa promoveze politici in domeniu bazate pe cercetari. Guvernele din Europa se confrunta cu situatii complexe legate de sanatate si asistenta medicala, pe care le-au analizat si abordat in mod traditional la nivel national, ignorand de multe ori eforturile paralele depuse de catre alte autorităti de sanatate de pe teritoriul Europei. Proiectul se doreste a fi unul integrator, o experienta de invatare comuna la nivel european. Partener national: Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar (SNSPMPDS)

FORBIOPLAST este un proiect de cercetare in domeniul biotehnologiei care urmareste valorificarea sustenabila a resurselor padurii prin dezvoltarea de biocompoziti.  Parteneri nationali: Incerplast SA Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, SC Rodax Impex SRL Bucuresti.

LANIR este un proiect de cercetare in domeniul nanoscopiei. Un proiect ambitios finantat de UE care lucreaza cu noi instrumente pentru a identifica simptomele bolii Alzheimer cu mult mai devreme si pentru a ajuta cercetatorii sa dezvolte noi tratamente pentru cancer. Proiectul isi propune sa dezvolte un sistem de investigatie optica la scara nano  care sa fie folosit in imagistica chimica si structurala a materialelor biologice si non biologice. Prin LANIR, cercetatorii isi propun sa depaseasca limita de difractie, prin atingerea unei rezolutii laterale de 70 nm folosind o sursa laser de infrarosu. Partener national: Universitatea Politehnica Bucuresti – Centrul pentru Microscopie-Microanaliza si Procesare de Informatie.

MYOCEAN  este un proiect care faciliteaza accesul  in timp real la date despre starea oceanelor – temperatura  locala, curenti, salinitate, nivelul marii sau gheata marii.  Obiectivul principal este crearea unui sistem functional  de monitorizarea si prognoza a oceanelor pentru utilizatorii de aplicatii marine de tip: siguranta maritima, resurse maritime,  mediu si clima maritima si de coasta, prognoze sezoniere si meteo. Partener national: Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina. 


Dintr-un  numar de 6601 depuneri, Romania a semnat 18 contracte de finantare prin FP7, ocupand pozitia 19 din 28  in privinta ponderii in bugetul de cercetare si inovare al UE. Cele mai multe proiecte de cercetare si inovare la nivelul Uniunii Europene sunt coordonate in prezent de Suedia, Germania si Danemarca, liderii europeni in cercetare si inovare. Aceste tari si-au indreptat atentia spre domeniul sanatatii si cel al ecologiei. Spre exemplu, cei trei lideri in inovatie au fost parteneri in proiectul CO2SINK care a urmarit diminuarea gazelor de sera. Proiectul cu un cost total de 23 milioane de Euro si colaboratori din 9 tari ale UE, s-a derulat pe parcursul a 6 ani (2004-2010).

Privind ca un gest de incurajare organizarea primului eveniment din sirul de evenimente de lansare a Horizon 2020, in Romania, speram ca in intervalul 2014 – 2020 tara noastra sa joace un rol important in cresterea nivelului de excelenta stiintifica al Uniunii Europene, si sa dezvolte intern sistemului de cercetare si inovare  prin parteneriate de tip public-privat. Acest lucru este posibil doar prin cresterea investitiilor in sectorul cercetare si inovare, conditie esentiala  pentru dezvoltarea competivitatii economice a Romaniei la nivel modial, crearea de locuri de munca de calitate si retentia cercetatorilor romani in tara.

In acord cu obiectivele Horizon 2020 si Strategia Europa 2020, Centrul pentru Studii Complexe sprijina antreprenoriatul inovativ prin medierea relatiei dintre mediul academic si cel privat. In prezent, Centrul pentru Studii Complexe coordoneaza  mai multe proiecte de cercetare fundamentala si exploratorie  printre care se numara: „Inima Canta, Nu Bate”, aplicatie in domeniul medical a Teoriei Haosului, „Studiul Fenomenelor de Cognitie” si „Nexus Roboticus”. Toate proiectele de cercetare coordonate de CSC sunt deschise potentialilor parteneri din mediul privat sau academic iar persoanele interesate de o colaborare sunt invitate sa ne scrie la adresa office@complexity.ro.