Noaptea Cercetatorilor 2013: impresii

Categories: Noutati

Centrul pentru Studii Complexe a fost prezent ca partener national la evenimentul european Noaptea Cercetatorilor 2013 cu o multitudine de ateliere si demonstratii pe cat de interactive pe atat de interesante. Membrii CSC au contribuit cu expuneri deosebite, impartasind din cunostintele lor participantilor curiosi si dornici de a invata.

DSC_0009 DSC_0167 Noaptea Cercetatorilor 2013 s-a desfasurat pe 28 septembrie in Parcul Tineretului, intrarea Sincai, intre orele 17 si 23 si a cumulat cel mai mare numar de vizitatori dintre toate editiile de pana acum. Vizitatori mici si mari s-au adunat sa afle cele mai arzatoare stiri din domeniul stiintei, sa interactioneze cu cele mai noi tehnologii si sa impartaseasca propriile curiozitati legate de viitor si de evolutia stiintifica. Standurile expozantilor de la Noaptea Cercetatorilor 2013 au fost dispuse in doua zone principale: Science Fun si Knowledge. Centrul pentru Studii Complexea expus in zona Knowledge, langa SCENe alaturi de alti parteneri ai evenimentului: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General al Politiei Romane, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Institutul de Geologie si Institutele de cercetare de pe platforma Magurele.

DSC_0060SCENe la Noaptea Cercetatorilor 2013

Nelipsit de la eveniment a fost fondatorul CSC dl. Florin Munteanu care a povestit despre nexialism in cadrul SCENe (Salonul Cercetatorilor si Exploratorilor Neconventionali). Participantii au aflat astfel ca nexialismul este un concept de invatare, mult mai potrivit noilor generatii de copii si tineri, ce poate fi descris ca o scoala a carei esenta o reprezinta stilul de invatare multi-generatie, prin descoperire. Gazda SCENe a fost Andi Caragea, iar printre invitati s-au numarat Alexandru Mironov si Pierre Joseph de Hillerin. La Noaptea Cercetatorilor l-am cunoscut si pe Ionut Budisteanu, inventatorul roman premiat la Intel International Science and Engineering Fair 2013.

Standul CSC la Noaptea Cercetatorilor 2013

Primii vizitatori s-au indreptat spre standul Nexus Roboticus unde au experimentat colaborarea intre doua brate robotice. Tot aici au putut asista si la demonstratia de urmarire autonoma a robotilor  alintati „Seniletul” si „Magicianul”.

Daniel Gabor, coordonatorul atelierului de Biofeedback, a dezvaluit celor interesati cum pot invata tehnici de relaxare mentala prin intermediul unui program pe calculator si cum isi pot antrena atentia “jucandu-se pe calculator” doar cateva minute pe zi.

DSC_0126

Dr. Ileana Ciutacu alaturi de Stefan, Alexandra si Karina ne-au initiat in modelarea bazata pe agenti din cadrul atelierului “Automate Celulare si Modele Bazate pe Agenti”. Deloc surprinzator, cei mai mici vizitatori au demonstrat un talent special in a intelege “jocurile” prezentate prin platforma NetLogo.

Dr. Matei Mircea Bogdan a vorbit despre cercetarea exploratorie, explicandu-ne alaturi de Ana Constantinescu de ce “Inima canta, nu bate”, acesta fiind numele proiectului deschis de cercetare initiat de cei doi tineri si coordonat de Centrul pentru Studii Complexe. Proiectul urmareste observarea dinamicii nonlineare in sistemul circulator uman si a posibilei corelatii intre dinamica ritmului cardiac si starea de sanatate a individului.

Daniela Ionescu ne-a vorbit despre “Stiinta si spiritualitate”, aratandu-ne ca icoana poate fi cheia catre o cunoastere fundamentala. Atelierul Danielei s-a dovedit a fi un punct inedit de atractie intr-un stand plin cu roboti si tehnologie si ne-a transmis ideea ca intersectarea celor doua domenii poate avea implicatii profunde.

DSC_0277

Demonstratia cu drone pregatita de Radu Stavarus si Daniel Stroe de la Sky Hunter Renewables a atras atentia tuturor, semanand in sufletele copiiilor prezenti dorinta de a-si construi propria drona in viitor. Cu siguranta octocopterul a fost vedeta serii, starnind curiozitatea si mirarea tuturor celor care au asistat la demonstratie.

Sute de oameni au experimentat citirea rapida alaturi de echipa Infospeed, afland cum isi pot imbunatati ritmul de citire, care sunt tehnicile specifice si aparatele folosite in antrenarea citirii.

X-Projects au fost ca de obicei alaturi de CSC, iar copiii s-au jucat cu Robofish, aeromodelele si navomodelele aduse la expozitie de Theodor Milian si echipa lui.

Atelierul “Aplicatii ale matematicii in grafica digitala” a aratat participantilor ca matematica si programarea pot fi privite ca un hobby si ca exista o metoda inovatoare de invatare a lor. “Prin metoda grafica, invatarea matematicii si programarii nu mai reprezinta un scop in sine, ci devine un mijloc, elevul ajungand astfel sa le invete in joaca” ne spune Roxana Draganoiu, coordonatorul acestui atelier.

Diploma Speciala acordata Centrului pentru Studii Complexe pentru implicare in organizarea Noaptea Cercetatorilor 2013

Seara, in cadrul SCENe, dl. Florin Munteanu a tinut o a doua prelegere cu titlul “Seminte pentru viitor”. Cei care au trecut pe la standurile Centrului pentru Studii Complexe au primit mai multe informatii despre programele de educatie complementara Nexus, iar doritorii s-au fotografiat in zona foto special amenajata pentru Noaptea Cercetatorilor 2013.  Anca Berlo, Director PR & Comunicare al CSC, a oferit stampila castigatoare celor care au intrat in quest-ul serii si au raspuns corect la intrebari.

Urmare a bunei colaborari cu organizatorul principal al evenimentului european Noaptea Cercetatorilor 2013, Centrul pentru Studii Complexe a primit Diploma Speciala pentru implicare in eveniment. Acest lucru vine sa confirme inca o data seriozitatea si spiritul proactiv pe care Centrul pentru Studii Complexe il promoveaza in relatie cu partenerii sai.

Ne bucuram ca am participat la acest eveniment european dedicat cercetatorilor si speram sa ne revedem si in 2014 pentru a impartasi reusitele noastre si cele mai interesante aspecte ale muncii de laborator.


Pentru albumul  foto complet  CSC la Noaptea Cercetatorilor 2013 faceti click pe iconita.