Horizon 2020

Categories: Noutati

Centrul pentru Studii Complexe, Horizon 2020 buget

Horizon 2020 este programul cadru al Uniunii Europene in domeniul cercetarii si inovarii si reprezinta instrumentul economic pentru asigurarea competitivitatii pe plan mondial a spatiului european. Horizon 2020 va fi derulat intre 2014 si 2020, cu un buget alocat de peste 70 miliarde de euro. Horizon 2020 are ca scop incurajarea cercetarii si inovatiei, intarirea bazei tehnologice si stiintifice care sa contribuie la dezvoltarea Zonei de Cercetare Europeana in care cercetatorii, cunoasterea stiintifica si tehnologia sa circule liber.

Horizon 2020 va inlocui al saptelea Program – Cadru pentru Cercetare (FP7) al Uniunii Europene care se va finaliza la sfarsitul anului 2013 si urmareste eliminarea fragmentarii in campul cercetarii si a inovatiei stiintifice. Printre obiectivele principale ale programului Horizon 2020 se numara: cresterea nivelului de excelenta stiintifica al UE raportat la nivelul mondial, cresterea competitivitatii sistemului de cercetare si inovare european, sprijinirea leadershipului industrial pentru accelerarea dezvoltarii tehnologiilor care vor sustine mediul de afaceri si inovatia, inclusiv companiile mici, si abordarea provocarilor societale pentru a raspunde mai bine prioritatilor identificate in strategia Europa 2020. Horizon 2020 va sprijini astfel activitati ce acopera intreg procesul de cercetare si punere pe piata a rezultatelor cercetarii si inovarii.


Horizon 2020 va fi implementat cu o serie de modificari comparativ cu FP7, dintre care enumeram:

Horizon 2020: Simplificarea proceselor. Simplificarea proceselor se va reflecta in designul, regulile si managementul financiar si al implementarii in scopul de a atrage o puternica participare a universitatilor, a centrelor de cercetare, a industriei si a companiilor mici si mijlocii.

Horizon 2020: Integrarea Institutului European al Inovatiei si Tehnologiei (EIT) in bugetul noului program. Suportul alocat companiilor mici si mijlocii, integrarea armonioasa a cercetarii stiintifice si cercetarii in domeniul tehnologiilor reprezinta obiective principale ale programului.

Horizon 2020: Stiinta cu si pentru societate. Continuand directia de actiune FP7, prin Horizon 2020 se va crea o structura si linie de buget diferita care sa contribuie la integrarea armonioasa a eforturilor stiintifice si tehnologice in societatea europeana. In plus, se va acorda o atentie suplimentara actiunilor directionate catre tinerii europeni, actiuni menite sa creasca atractivitatea carierelor in domeniul stiintific si tehnologic. Noua structura si linie de buget va urmari si ajustarea dezechilibrului reprezentarii sexelor in profesiunile din domeniul tehnico-stiintific.

Horizon 202:. Promovarea excelentei si cresterea participarii. Noul buget de cercetare – inovare al UE urmareste dezvoltarea tehnologica a zonelor cu capacitati reduse in directia cercetarii stiintifice, acestea urmand sa fie sustinute financiar.

Horizon 2020: Principii Etice. Limitele etice ale programului in domeniul cercetarii care se va incheia in 2013 vor fi mentinute. Aceste limite etice stipuleaza faptul ca cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica nu va incalca principiile etice si relevante la nivel national, la nivelul Uniunii Europene si la nivelul legilor internationale.

Horizon 2020: Parteneriate pentru cercetare si inovatie. Noul program de cercetare- inovare al UE va sprijini dezvoltarea si implementarea de parteneriate de tip public – privat sau public – public, inclusiv Platforme Tehnologice Europene, Initiative de Programare Comuna si Parteneriate Europene de Inovare.

Horizon 2020: Acces deschis la rezultate. Accesul publicului larg la cercatarile stiintifice si la descoperirile care se vor face prin acest program va fi neingradit in ideea unei mai bune circulari si a unei mai bune exploatari a cunoasterii. Rezultatele cercetarilor vor fi chiar promovate in ideea de a fi accesate de catre un public cat mai larg. Pana la sfarsitul anului 2017, comisia asistata de catre experti independenti va evalua demersurile facute in realizarea obiectivelor propuse.

Bugetul alocat pentru Horizon 2020 transforma proiectul in cel mai mare program din lume creat pentru sustinerea cercetarii stiintifice.

Bugetul Horizon 2020 va fi impartit pe mai multe arii ale cercetarii stiintifice.

In procentaje el va fi alocat astfel: 31,73% se va duce catre studiile in domeniul Excelentei in Stiinta (Consiliul European al Cercetarii, Tehnologii Viitoare si Emergente, Actiuni Marie Curie, Infrastructura de Cercetare), 22,09% se va indrepta catre Leadershipul Industrial (Leadership in tehnologii permitatoare si industriale, Acces la finantari de risc, Companii inovatoare mici si mijlocii), 38,53% catre Provocari Societale (Sanatate, schimbare demografica si bunastare, Calitate Alimentara si Cercetare Marina, Domeniul Energetic, Transport, Actiuni in domeniul climateric, resurse si materiale neprocesate, Societati Incluzive, Siguranta societala), 1,06% catre Promovarea excelentei si cresterea participarii active, 0,60% catre Stiinta cu si pentru societate, 3,52% va merge catre Institutul European pentru Inovare si Tehnologie (EIT), 2,47% va fi directionat catre Centre de Cercetare Comuna cu actiuni directe non – nucleare.

In plus, pachetul legislativ al programului Horizon 2020 va include si o reglementare separata – a programului Euratom (Comunitatea Europeana a Energiei Atomice), care va incepe sa fie derulat, de asemenea, in anul 2014 si care se va finaliza in anul 2018. Acest program va suplimenta programul Horizon 2020 in campurile energiei nucleare si a protectiei radiatiilor. In prezent aceasta reglementare se afla sub examinare.

Urmeaza: Cercetare & Inovare | Profil Romania