CSC participa la Noaptea Cercetatorilor 2014

Etichete: , , , , , ,

Categories: Noutati

Centrul pentru Studii Complexe este co-organizator national al evenimentului Noaptea Cercetatorilor, alaturi de Asociatia Invenio, Institutul National de Cercetare pentru Sport, Target Active Training si numerosi parteneri nationali si locali. Persoanele pasionate de cercetare si explorare, dar si cele care doresc sa descopere lucruri noi sunt asteptate incepand cu ora 17:00 in Parcul Tineretului din Bucuresti sa se lanseze intr-o calatorie stiintifica in care isi vor testa inspiratia si creativitatea. In programul Centrului pentru Studii Complexe la Noaptea Cercetatorilor 2014 se regasesc demonstratii si experimente pe teme de complexitate, program GAIA, cercetare integrata, arhitectura cuantica, metabolism urban, ecolonomie, RoboArta, educatie integrata, cultura vestimentara si antreprenoriat inovator.

 

Noaptea Cercetatorilor 2014Centrul pentru Studii Complexe va intampina in spatiul expozitional dedicat cu ateliere si demonstratii, si cu dezbateri in zona SCENe, Salonul Cercetatorilor si Exploratorilor Neconventionali.

La Noaptea Cercetatorilor 2014,  ne lansam in universul stiintific cu urmatoarele activitati:

1. Atelier de Complexitate, Programul GAIA si prezentari despre cercetarea integrata.

Dr.ing. Florin Munteanu, presedintele CSC, va prezenta vizitatorilor notiuni din complexitate, cercetare integrata si programul GAIA. Programul GAIA isi propune sa studieze, intr-o maniera noua, transdisciplinara, procesul de geostazie al planetei Pamant, pentru a intelege ideea de Co-evolutie cu Natura, fara a dezechilibra fragilul echilibru dinamic ce asigura stabilitatea cadrului in care vietuim. O asemenea tema de cercetare, ce reuneste studii de astro-bio-geofizica, necesita si unelte noi de conceptualizare si modelare a fenomenelor din Natura. Printre acestea am putea aminti: Geometria Fractala, Teoria Catastrofelor, Teoria Bifurcatiilor, Sinergetica, Teoria Haosului Determinist, Teoria Sistemelor Disipative, Teoria Retelelor Neurale etc. Pe scurt, toate aceste noi teorii, modele, tehnici de investigare s-au reunit sub denumirea de Stiinta Complexitatii si vor fi prezentate la standul CSC.

2. Atelier de Arhitectura Cuantica: Tranzitie catre un nou mod de a concepe spatiul si viata.

Lect.univ. Adrian Moleavin si lect.univ. Sergiu Catalin Petre de la Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti vor prezenta 2 proiecte si un studiu despre arhitectura cuantica. Primul proiect studiaza, recupereaza si utilizeaza intr-o arhitectura moderna elemente de arhitectura traditionala, respectiv modurile de adaptare ale arhitecturii la conditiile bioclimatice ale sitului.  Al doilea proiect introduce in arhitectura elemente active si demonstreaza posibilitatile actuale de reducere a consumului de energie a unei constructii pana aproape de zero. Se anunta astfel posibilitatea ca mediul construit, care in prezent consuma aproximativ 40% din energia produsa de societatea umana, sa devina neconsumator sau chiar producator de energie.  In paralel, va fi prezentat un studiu, parte a unei lucrari de doctorat, ce demonstreaza relatia dintre cosmologiile stiintifice, formele de reprezentare a spatiului si mentalitatile de edificare.

3. Atelier de metabolism urban. De la Stiinta, la Arhitectura si Arta, de la Sistem la Organism.

In cadrul atelierului de urbanism vom afla cum functioneaza metabolismul urban prin intermediul unei instalatii pe care o vom regasi sub denumirea de “Copacul Vietii”, printr-o prezentare si printr-o expozitie senzoriala intitulata “Gradina Simturilor”. Activitatea este pregatita de catre Conf. Univ. dr. arh. Cerasella Craciun, alaturi de urbanistii peisagisti Oana Udrea si Tudor Cora de la Facultatea de Urbanism, Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

4. Atelier de Ecolonomie.

Prof.univ doctor Alexandru Tasnadi si prof.univ.doctor Constantin Popescu vor prezenta si dezbate pe teme de ecolonomie in intervalul 19:00-19:45. In discutie se vor aduce idei precum intelepciune sistemica, sanatatea intregului viu, intregul viu comun si notiunea de castig-castig. La finalul prezentarii va avea loc si un concurs cu premii.

5. Atelier de RoboArta, RoboInteractiune si RoboComplexitate.

Nici robotii nu vor lipsi de la Noaptea Cercetatorilor. Echipa CSC, coordonata de Cotiso Hanganu, directorul executiv al CSC, va prezenta conceptul RoboSmart. Robotii dansatori, chitara lego Mindstorm si Theremina ii vor incanta si provoca pe cei mici sa descopere fascinantul univers al roboticii.

6. Atelier de educatie integrata: Nexus Junior.

Gabriel Valsan, unul dintre coordonatorii programului de educatie nonformala Nexus si trainerii CSC vor face demonstratii interactive cu trusa electronica prin care vor prezenta cresterea graului in conditii de lumina filtrata si experimente cu magneti geomag si neocub. Cu ajutorul magnetilor se vor demonstra concepte ca pendulul orizontal bazat pe campuri magnetice si miscarea de rotatie in camp magnetic.

In paralel, parintii interesati de programul Nexus vor putea discuta cu trainerii CSC despre specificul scoli nonformale Nexus. Iar cei care doresc sa se alature echipei de traineri Nexus vor avea ocazia sa se inscrie in urmatorul program de training care se va lansa la sfarsitul acestui an.

7. Atelier de cultura vestimentara: creativitate, foresight, materiale noi.

Pentru cei pasionati de design, dr. Ioana Sanda Avram de la Universtitatea de Arte si Design va vorbi despre Cultura vestimentara: creativitate, foresight, materiale noi, prin intermediul unui proiect lansat in parteneriat cu Centrul pentru Studii Complexe.”Moda se refera, in general, la modul in care civilizatia umana traieste un curent cultural, intr-un moment dat al evolutiei sale si se caracterizeaza prin elemente ale stilului de viata, cum ar fi obiceiurile curente si atitudinile, preferintele si modelele, organizarea timpului, gestiunea habitatului, etc. Iar vestimentatia, ca limbaj de comunicare al curentului cultural, este pulsul noului emergent care traduce inovatia in forme de acceptare culturala, pune in ecuatii noi relatia corecta a fiintei umane constiente cu noile medii de viata, proceseaza permanent elementele noului si le induce scara umana. Este manifestarea unor vibratii culturale majore, care vor deveni in curand modelul vietii cotidiene”, ne povesteste doamna Avram.

8. SCENe – Salonul Cercetatorilor si Exploratorilor Neconventionali.

SCENe este gandit ca o sesiune de comunicari stiintifice pentru publicul larg, desfasurata cu public nespecialist. SCENe este un concept verificat in editia 2013 a Noptii Cercetatorilor, in cadrul careia a fost organizat ca un eveniment pilot. Tema cadru pentru editia 2014 va fi: Research for Humanity. Printre moderatorii SCENe Bucuresti se numara si dr.ing. Florin Munteanu si invitatii sai din lumea stiintei, artei si antreprenoriatului inovator: Magda Jianu – Director general, Agentia de Credite si Burse de Studii, Ministerul Educatiei Nationales; Mihaela Gorodcov – director general IDG Romania; Leon Zagrean – Director al Centrului de Excelenta in Neurostiinte, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti; Mugur Istode – redactor sef, revista Finante si Afaceri si Dan Carbunaru – analist politic, jurnalist CaleaEuropeana.ro

Tema aleasa de Centrul pentru Studii Complexe este „Umanitatea in fata provocarilor complexitatii” in care se explica nevoia din ce in ce mai acuta de nexialisti.

Speram ca v-am trezit interesul si va asteptam cu drag vineri, 26 septembrie, in Parcul Tineretului din Bucuresti la Noaptea Cercetatorilor!

Despre Noaptea Cercetatorilor

Noaptea Cercetatorilor este un proiect initiat de Uniunea Europeana, care se desfasoara in toate tarile membre si afiliate, cu scopul de a promova stiinta si cercetatorii in randurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generatie catre activitatea de cercetare, de a incuraja o cariera in acest domeniu si de a creste recunoasterea publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor. Evenimentul are loc in fiecare an intr-o singura noapte din luna septembrie in aproximativ 300 de orase din Europa. In Romania, Noaptea Cercetatorilor se desfasoara in intervalul 17:00 – 22:00 in 16 orase din tara. Noaptea Cercetatorilor are loc in 2014 in Arad, 
Bacau, Barlad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova,
 Galati, 
Iasi, Oradea, Piatra Neamt, Sibiu, Suceava, Targu Jiu, Timisoara si Tulcea.