CSC organizează Noaptea Cercetătorilor 2015

Categories: Noutati

Noaptea Cercetatorilor 2015

Vineri 25 septembrie 2015 are loc ediția aniversară a Nopții Cercetătorilor în România. Sărbătorim 10 ani de promovare a științei către societate. Ne găsiți în Piața Universității în intervalul 17:00 – 22:00 cu ateliere și experimente pentru toată lumea. Programul complet al evenimentelor #researchers4humanity și #doyouspeakscience din București, Galați, Deva, Constanța, Piatra Neamț, Suceava, Pitești, Oradea, Târgu Jiu, Alba Iulia, Arad și Brașov se găsește aici. Conceptul #researchers4humanity este inițiat de Asociația Invenio, coordonatorul ediției de anul acesta al Nopții Cercetătorilor in 13 orașe, in parteneriat cu Target, Institutul National de Cercetare pentru Sport și Centrul pentru Studii Complexe.

Ai o minte curioasă? Vizitează standul Centrului pentru Studii Complexe, centru UNESCO! Vei găsi aici o serie de ateliere incitante pentru copii, tineri și chiar adulți. La această ediție vorbim despre și experimentăm complexitatea în modă, științele exacte și educație. Fii activ la atelierele noastre și poți câștiga un loc la o sesiune de educație experiențială. Citește mai jos despre fiecare atelier în parte:

1. Educație experiențială Nexus – Descoperirea universului înconjurător este, poate, cea mai frumoasă provocare pe care un om o poate avea. Științele, muzica, matematica, dansul, fizica, filozofia, astronomia, poezia su sportul sunt doar câteva instrumente folositoare în această misiune. Îmbinarea lor, ca piesele unui puzzle, ne creează o imagine de ansablu prin care descoperim frumusețea și armonia naturii din care facem parte.

După ce ne vom cunoaște puțin, vă invităm la o dezbatere scurtă, susținută de materiale realizate chiar de voi, pe teme ce se află la granița dintre domeniile de studiu actuale.

2. DigiArtMath & Matematica prin artă și jocuri.

„DigiMathArt” este un curs care are la bază o metodă atractivă de studiu și predare a matematicii cu ajutorul programării și a graficii computerizate. Cursul se adresează copiilor peste 12 ani dar și adulților și are rolul de a dezvolta inteligența, prin crearea unor noi rețele neuronale, întrucat solicită mai multe zone cerebrale decât metoda clasică de învățare a matematicii. Versiunea pentru copiii de 10-12 ani se bazează pe aplicații cu interfață, care nu necesită învățarea programării.

Iar ”Matematica prin artă și jocuri” este un curs de predare a matematicii prin aplicații practice. Vom crea hăinuțe pentu păpuși sau mașinute pe bază de figuri geometrice, și vom face clătite, măsurând cantități!

Vino să te întâlnești cu Roxana Drăgănoiu, cea care a dezvoltat această metodă încă din liceu! Roxana are 36 de ani, a absolvit facultatea de Automatica si Calculatoare și predă matematica și programarea de 12 ani.

3. Te fascinează fenomenele naturii? Ți se par interesante tornadele și fulgerele? Participă la experimente de autoorganizare şi conexiuni cu fenomene din atmosferă şi spaţiul cosmic. Figurile Chladni (tornadele în miniatură) au fost studiate pentru prima dată de fizicianul și muzicianul german Ernst Chladni (1680 – 1827) și reprezintă un interesant experiment de vizualizare a proceselor de organizare, autoorganizare și a proceselor colective dinamice induse de câmpuri de forțe acustice. Iar despre fulgere vei afla experimentând cu globul cu plasmă. Dr. Mihai Ganciu de la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, București – Măgurele și Dr. Maria Ţiţeica îți vor ghida pașii în acest univers fascinant.

4. Fă primii pași în RoboArtă cu robotul dansator – instrumentist. Află cum poți construi unul, chiar acasă! Robo Arta este un domeniu nou și se referă la orice fel de artă care încorporează orice fel de robot sau tehnologie automată. Există multe ramuri ale artei robotice, printre care si robotic installation art un tip de artă programată să răspundă la interacțiunile observatorului prin intermediul calculatoarelor și a senzorilor. Comportamentul viitor al acestor instalații poate fi modificat prin inputul artistului sau al celui cu care interacțiunează. Află mai multe la standul CSC.

5. Wearable Culture Research – WCR este un proiect al Centrului pentru Studii Complexe, în colaborare cu “EMI – EVENIMENT MODA IMAGINE – Centrul de Cercetare de Cultura Modei de la Universitatea Natională de Arte Bucureşti și este coordonat de dr. Ioana Sanda Avram.

Prin amplitudinea sa, proiectul depășește cu mult sfera de abordare a ceea ce este perceput în mod curent ca ”Modă”, ”vestimentație” sau chiar ”stil de viață”, deoarece Moda este curentul cultural dominant al unei epoci, se manifestă în toate domeniile vieţii cotidiene și se caracterizează print-o stare de flux social, cu manifestări colective.

Proiectul este o primă încercare de a aborda din perspectiva modei teme care își pot găsi răspunsul și aplicația doar prin COMPLEXITATE. Este doar un prim pas, de tatonare a interesului, de pozitionare în COMPLEXITY CULTURE, de incitare la posibile colaborări cu alte domenii ale științei și culturii.