Atlantykron 2014, editia 25 – Ultima Frontiera

Categories: Atlantykron,Noutati

Intre 1 si 10 August Centrul pentru Studii Complexe organizeaza cea de-a 25-a editie a academiei de vara Atlantykron. Academia are loc pe Insula Inelul de Piatra de langa Capidava si ofera participantilor cursuri variate din domenii ca stiinta & tehnologie, cultura, futurologie si science fiction, arta, sport si jocurile ale mintii. Va invitam de descoperiti in urmatoarele randuri atelierele din categoria stiinta & tehnologie, coordonate de Centrul pentru Studii Complexe in 2014:

1. Introducere in Complexitate
Participantii de toate varstele vor putea face primii pasi in intelegerea Stiintei Complexitatii prin inscrierea la cursul Introducere in Complexitate. In acest curs veti invata despre instrumentele folosite de oamenii de stiinta in intelegerea sistemelor complexe. Cursul este format din 10 module care abordeaza subiecte ca dinamica, haos, fractali, teoria informatiei, autoorganizare, modelare bazata pe agenti si retele. Cursul Introducere in complexitate este sustinut de lectorii Centrului pentru Studii Complexe si este dedicat celor interesati sa inteleaga modul in care se naste si se dezvolta complexitatea in natura, societate si tehnologie. Participarea la curs este deschisa tututor, indiferent de studii, insa necesita o minte deschisa si curiozitate. Cursul este dezvoltat in baza MOOC-ului cu acelasi nume oferit de Institutul Santa Fe (USA). Titularul acestui curs este invitatul special dr. ing. Florin Munteanu – presedintele Centrului pentru Studii Complexe. Alaturi de acesta, cursurile vor fi predate de catre lectorii ing. Bogdan Banarescu, dr. Matei Mircea Bogdan, Daniela Ionescu, Ana Constantinescu, Alexandra Stanca.
Photo (c): Wikipedia, Internet map 1024 by The Opte Project

2. Comunicarea Stiintei pentru Societate
 comunicarea stiintei_centrul pentru studii complexeCandva i se spunea popularizarea stiintei. Treptat s-a renuntat la termen. De ce? Probabil (am cunoscut destui), prea multora dintre cei ocupati cu stiinta li s-a parut ca efortul popularizarii este prea mare. Prea mare ca sa cobori sau sa revii in turnul de fildes? Asta ar fi de intrebat. De asemenea (si iar am cunoscut destui), publicistii de stiinta s-au transformat si ei, divers … insa, oricum, evitand din ce in ce mai mult termenul ”popularizare”. Prea vulgar sau cam ne-cool, nu? Asa ca, pentru a nu ne impiedica in termeni, am decis ca acest atelier de Atlantykron sa se numeasca asa: ”Comunicarea stiintei pentru societate” si sa vrea sa le sadeasca participantilor dorinta de a deveni astfel de comunicatori, fie intr-o ipostaza sistematica, fie intr-una sporadica. Vom cauta impreuna probleme si raspunsuri. Va fi deci o munca de cercetare. Pentru ca noi sustinem ca a fi comunicator cere sa fii cercetator. Ghizii si catalizatorii atelierului vor fi: Anca Berlo, Andi Caragea, Catalin Zaharia + invitatii ad-hoc.

RoboInteractiune_Centrul pentru Studii Complexe3. RoboInteractiune
 Pentru cei care au visat sa isi construiasca propriii robotei le recomandam inscrierea la cursul de robotica oferit de Centrul pentru Studii Complexe. Alaturi de Cotiso Hanganu si Bogdan Irimia, cursantii vor dobandi cunostinte teoretice si practice de electronica si programare a robotilor. Totodata, acestia vor afla ce este RoboArta, biomimetica si cum are loc interactiunea intre populatiile de roboti. Cursul de RoboInteractiune va avea loc in cortul Nexus Roboticus si se va desfasura sub forma de prelegeri dimineata si ateliere practice dupa-masa. Cursul de RoboInteractiune este deschis tuturor, indiferent de cunostintele tehnice acumulate pana in prezent, si incurajeaza participarea incepatorilor.

4. Managementul Proiectelor Inovatoare

„Managementul proiectelor inovatoare”Spre deosebire de proiectele tehnologice sau de transformare organizationala, domeniile inovatoare si cercetarea se confrunta cu un grad mult mai mare de incertitudine. Cu toate acestea, exista instrumente si tehnici de management care te pot ajuta sa gestionezi incertitudinea si sa iti faci demersul mai eficient. Pentru a afla cum puteti face acest lucru, va invitam sa participati la cursul Managementul proiectelor inovatoare, coordonat de doi profesionisti in managementul proiectelor, ing. Evgheni Tirulnic si Gheorghe Stefanescu (EVOLUTIV Consultants Network). Managementul proiectelor inovatoare este oferit de Centrul pentru Studii Complexe impreuna cu EVOLUTIV Consultants Network, iar pe parcursul saptamanii veti descoperi un set de instrumente de management de proiect pe care veti invata sa le folositi si pe care le veti putea utiliza inca de a doua zi in activitatea dvs. curenta.