Metamorfoze este o scoala de vara organizata anual in Gura Humorului, judetul Suceava, in colaborare cu Societatea Stiintifica Cygnus. Prima editie a Scolii de vara Metamorfoze a avut loc in anul 2000, iar atelierele si activitatile desfasurate urmaresc:
informarea tinerilor asupra noului domeniu al stiintei complexitatii, dezvoltarea creativitatii si stimularea lucrului in echipa
constientizarea in randul tinerilor a necesitatii dimensiunii culturale, singura in stare sa dea consistenta sentimentului de mandrie nationala si coerenta dialogului international
dezvoltarea relatiilor de cooperare intre factorii locali guvernamentali si cei ai societatii civile, cu scopul de a dezvolta capacitatea de abordare a unor proiecte cu o mai mare amploare;
utilizarea experientei dobandite in derularea acestor actiuni pentru a initia un proiect de dezvoltare regionala care sa armonizeze cerintele si obiectivele unor programe de finantare oferite de Comunitatea Europeana: Societatea informationala, Invatamant continuu, Dezvoltare durabila, Reconversie profesionala.
Dintre atelierele coordonate de Centrul pentru Studii Complexe enumeram:
Stiinta Cognitiei reuneste cunostinte din majoritatea domeniilor de studiu. Este stiinţa care studiaza interactiunea dintre materie si energie pe de-o parte si traire subiectiva pe de alta. De reactionat la un stimul poate reactiona si un robot. Dar are el si o traire atasata procesarii de informatie?
Cum poate o fluctuatie electrica, magnetica sau chimica sa declanseze bucurii, iubire sau ura?
Cum ajungem sa percepem universul nostru interior si sa il si intelegem?
Putem comunica cu alta persoana fara a ne cunoaste mai intai pe noi insine?
Ce este Comunicarea extraverbala? Este ea utila in viata de zi cu zi?
Ce este Comunicarea extrasenzoriala? Are ea atribute precizabile de catre stiinta?
Ce diferenta este între intuitie si imaginatie? Dar intre descoperire si inventie?
Creativitatea este o proprietate dobandita sau innascuta?
Ce este Harul? Cum se poate „masura” ?
Ce este Jocul Palariilor?
Atelier coordonat de: Alexandru Caragea, Aron Jinaru, Florin Munteanu, Ioana de Hilerin si Cornel Branescu.
Primii pasi in intelegerea diversitatii culturale la scara planetara, concepte si valori ale antropologiei culturale, dialog intre culturi, probleme locale si generale ale dezvoltării dimensiunii culturale ale omului, notiuni de semantica si hermeneutica, raportul intre stiinta si religie.
Atelier coordonat de: Cristian Suteanu / Institutul de Geodinamică al Academiei Romane.
La atelierul de Stiinta Complexitatii se pun bazele primelor noţiuni legate de Complexitate (geometrie fractala, retele neuronale, automate celulare, stiinta cognitiei), se analizeaza din perspective diferite, interacţiunea om-mediu, se motiveaza necesitatea unei atitudini deschise, de colaborare interdisciplinara si interculturala atat de necesara in procesul de integrare socio-economica la scara globala.
Atelier coordonat de : Florin Munteanu/ Institutul de Geodinamica al Academiei Romane si Presedintele Centrului pentru Studii Complexe.
In mijlocul generosului Parc Dendrologic din centrul Gurii Humorului, pe parcursul atelierului mass-media se realizeaza jurnalul zilnic al taberei, banca de imagini si interviuri si cursuri introductive in mass-media.
Atelier coordonat de profesionisti din presa si televiziune.
Programul clubului cuprinde auditii, excursii, piese de teatru puse in scena de participanti sub coordonarea unor profesionisti, spectacole experimentale si traditionalul foc de tabara.
Scoala de vara „Metamorfoze” – Scoala Itineranta
Scoala de vara „Metamorfoze” – Scoala Itineranta
Scoala de vara „Metamorfoze” – Scoala Itineranta
Scoala de vara „Metamorfoze” – Scoala Itineranta