Peisajul, instrument al memeticii si metaeticii in Societatea Cunoasterii

  • 19:30
  • Cafeneaua Complexitatii
  • Intalnire cu: Conf. Dr. Arh. Cerasella Craciun

In deschiderea sezonului IV al Cafenelei Complexitatii, conf. dr. arh. Cerasella Craciun ne va vorbi despre habitat ca o constiinta colectiva, peisaj si arhitectura organica pentru Societatea Cunoasterii.

Orasul NahalalReevaluarea termenului peisaj genereaza in prezent domenii noi de cercetare holista si studii la granita cunoasterii. Prin abordarea transdisciplinara – integrare, transgresie si metamorfoza – termenul initial, peisaj, si noile domenii de cercetare se apropie de o limita mistica – filosofica si semiotica. Observam peisajul de azi, ca o evolutie care metabolizeaza culturile locale, si integreaza elemente fundamentale ale traditiilor vechi culturale si sociale, cu cele ale stiintei contemporane. In contextul acestor transformari, nivelul conceptual se modifica iar vorbirea capata un nou vocabular.

Prin conexiunile filosofice si epistemiologice, si prin diversificarea cercetarii in sens transdisciplinar, s-au dezvoltat tipologii specifice de peisaj: natural/antropic, urban/rural, cultural, material/imaterial, efemer/perpetuu. Tipologiile se observa la nivel macro, mezzo si micro printr-o multitudine de sensuri ce depind de nivelul domeniului de cercetare, si de interdependenta domeniilor cu ramuri stiintifice hibrid.

Peisajul devine astfel un termen folosit in sens holist, ca o legatura terminologica intre domenii diferite, si se transforma intr-o preocupare majora in societatea in care traim. Pentru domenii ca arhitectura, peisagistica, urbanism, cultura, antropologie, etnografie si etnologie, peisajul este un termen indispensabil pentru definirea modernitatii in sens contemporan si pentru mostenirea naturala si antropica, in context european.

Link-ul catre transmisia in direct a intalnirilor este disponibil luni seara, de la ora 19:30, si pe conturile noastre de social media.


Cafeneaua Complexitatii este un proiect al Centrului pentru Studii Complexe, organizatie neguvernamentala si nonprofit. Cafeneaua Complexitatii este un eveniment public, organizat pentru comunitatea CSC si cu sprijinul ei. Fondurile colectate din donatiile de participare ne permit sa continuam acest proiect si sa asiguram independenta lui. Pentru a sprijini proiectul va invitam sa faceti o donatie online urmand linkul de mai jos, sau la sosire. Va asteptam cu drag la un nou sezon al Cafenelei Complexitatii si va multumim pentru suport!

Sustin Cafeneaua Complexitatii!