Medicina BioPosturală

  • 19:30
  • Cafeneaua Complexitatii
  • Invitat: Marian-Vladimir Constantinescu

posturology„Numai înălțându-te poți vedea departe.” – Constantin Brâncuși

Viața în evoluția ei de la animal la ființa umană, a trecut de la postura patrupedă către postura bipedă în devenirea ei către hominizare.

Pe parcursul milioanelor de ani, omul a reușit să-și găsească poziţia verticală, dar fără să își pună întrebări asupra mecanismului care îi permite această postură.

Corpul uman este un ansamblu de structuri elementare dispuse într-un anume echilibru și supuse gravitației. Încă de la naştere, și mai precis din perioada copilăriei, atunci când caută să se ridice, omul se luptă cu gravitația pentru a-și asigura stabilitatea şi a-și organiza orientarea în spaţiu.

Copilul capteză informația senzorială de la ochi, urechea internă, picioare, mușchi şi piele, iar creierul prelucrează schema corporală pentru a înţelege rapoartele corpului față de mediul înconjurător în context spaţial şi temporal.

Între informaţiile primite de la organele senzoriale (ochi, ureche internă, mușchi și piele) și reprezentările mentale care asigură echilibrul corpului uman în spaţiu se stabilește o corelaţie în stabilirea reglărilor posturale necesare acţiunilor posturale automatizate conform unor scheme motorii pre-programate.

Sistemul care gestionează aceste activităţi de postură și cinetică se numește Sistem Postural. Când sistemul postural prezintă tulburări funcţionale, informaţiile senzoriale sunt discordante, ansamblul sistemului se dereglează și apar unele tulburări (rău de mare, rău de mișcare, instabilitate etc), iar creierul va face apel la dimensiunea cognitivă pentru a găsi o strategie de compensare.

Când omul a îndrăznit să observe cum corpurile cereşti se supun legilor mecanicii, atunci el a început să gândescă la corpul său în ceea ce priveşte masa, acceleraţia, forţa și echilibrul.

La interfaţa mai multor discipline medicale a apărut o ramură nouă, denumită posturologie (lat. postura = postură și gr. logos = știința) sau medicină bioposturală care studiază echilibrul omului în poziţie verticală și/sau în mișcare și corectează tulburările funcţionale ale sistemului postural.

Rezultată în urma cercetărilor fundamentale iniţiate în cursul anilor ’50, în Italia, Franţa, Portugalia şi SUA, această ramură medicală transdisciplinară a ajuns la maturitate în 1985, când Asociaţia Franceză de Posturologie (AFP) a publicat normele echilibrului ortostatic.

Posturologia dezvoltă un limbaj clinic simplu, care permite specialiştilor o comunicare reală între ei, propunând o grilă comună de interpretare a disfuncţiilor posturale, adoptată, în prezent, de neurologi, psihologi, oftalmologi, otorinolaringologi, ortopezi, stomatologi, medici sportivi, fizioterapeuţi, chinetoterapeuţi, osteopaţi şi podologi. Astfel, este posibilă, o analiză globală a individului, prin evaluarea stării de activitate a tonusului postural, prin intermediul unor mijloace clinice simple, validate printr-un protocol de diagnostic digital neinvaziv (biometrie digitalizată, baropodometrie, stabilometrie, analize morfologice, etc) care ajută în descoperirea unor deficite anatomice şi funcţionale ale receptorilor posturali.

În funcţie de competenţele sale, posturologul va trata zona ori zonele care incomodează postura sau va direcţiona pacientul către un alt specialist. Dacă sistemul postural este perturbat de boli neurologice sau afecțiuni ale organelor senzoriale, disciplinelor medicale, care studiază aceste patologii le revine și menirea de a le trata.

În cadrul Cafenelei Complexității se vor prezenta ideile de bază și experiența acumulată în folosirea acestor technici la Universita degli Studi di Palermo, Italia, Collège Internationnal d’Étude de la Statique(C.I.E.S.), Marseille, Franța, Collège d’Orthoposturodontie, Perpignan, Franța, Collège National d’Occlusodontologie (CNO), Paris, Franța.

Vă așteptăm luni, 21 martie 2016, pe strada Lunei nr 5, la sediul Mind Evolution Society.

Eveniment realizat in parteneriat cu Holistic Dental Medicine Institute – ROPOSTURO.