Jam Session exploratoriu – Educatia in Mileniul III

  • 19:30
  • Cafeneaua Complexitatii
  • Invitat: Florin Munteanu

jam sessionO buna parte din societatea actuala este constienta de faptul ca scoala, asa cum este ea conceputa azi, nu este capabila sa motiveze noua generatie, sa o pregateasca pentru o realitate ce se schimba continuu. Abandonul scolar este din ce in ce mai frecvent, iar indiferenta, depresia si chiar agresivitatea unor tineri este direct corelata cu nivelul din ce in ce mai scazut de dezvoltare intelectuala, de cunoastere.

Un adevarat paradox. Acum cand potentialitatea explorarii Realitatii a crescut exponential, cand mobilitatea pe planeta a devenit o realitate, cand Internetul permite o comunicare in timp real intre oameni, dar si accesul la resurse precum Laboratoare cu utilizatori multipli, la biblioteci si cursuri sustinute in cele mai dezvoltate structuri universitare, “pofta” de dezvoltare personala, de cunoastere autentica, profunda, a scazut ingrijorator.

Nu putem spune ca nu sunt preocupari oficiale in reevaluarea sistemului educational, in modernizarea actului didactic si filtrarea informatiei pentru a asigura concentrarea infromationala la nivelul dinamicii mentale a noii generatii, o generatie digitala. Cu toate acestea, rezultatele concrete nu apar. Subiectul educatiei a devenit unul de disputa. Societatea civila, ministerul educatiei, mediul de afaceri se lanseaza in discutii interminabile privind educatia in secolul XXI.

Ce trebuie sa cunoasca azi un tanar? Uman sau Real? Matematica este utila? Latina trebuie invatata la gimnaziu? Cum se repartizeaza continutul informational pe ani de studii? Activitatea formala, curriculara mai este utila? Cum sa-i motivam pe tineri? Dar pe profesori? Parintii trebuie sa se implice in scoala? Cum sa sensibilizam mediul de afaceri pentru a determina implicarea activa in actul educational? Cum sa ajungem la un consens intr-o diversitate atat de mare de opinii, dorinte si evident in contextul unei crize cornice de subfinantare a sistemului educational?

La aceste intrebari si la multe altele ce vor aparea pe parcursul intalnirii, vom incerca sa raspunem luni, 25 ianuarie 2016, la Cafeneaua Complexitati… pe strada Lunei nr. 5, ora 19:30.

Va asteptam la o dezbatere “complexa” din care ar putea sa apara ceva esential, ceva “simplu”… util dorintei noastre de a transforma scoala intr-un loc al bucurie de a intelege, de a fi, un loc din care sa se poate incepe cu-adevarat participarea constienta si asumata a unui tanar in Aventura explorarii Universului.

Cafeneaua Complexitatii – eveniment organizat de Centrul pentru Studii Complexe in parteneriat cu Mind Evolution Society.