Inteligentele fractale, schimbarea de paradigma in evaluarea psihologica

  • 19:30
  • Cafeneaua Complexitatii
  • Intalnire cu: Dumitru Grigore

Dumitru Grigore_Centrul pentru Studii Complexe_Cafeneaua Complexitatii

Drd. Ing. Fiz. Dumitru Grigore     Academia Tehnica Militara
    (licentiat in psihologie)

Intr-o societate moderna, bazata pe cunoastere, evaluarea abilitatilor si aptitudinilor reale ale copiiilor si adolescentilor, ale persoanelor tinere, in general, devine o adevarata provocare. Darurile native, inteligenta stralucita, aptitudinile extreme legate de noile tehnologii, posibilitatile globale, ultrarapide, ale mijloacelor de informare, etc., necesita schimbarea de paradigma in evaluarea psihologica.

Pentru identificarea profilului de personalitate sunt utilizate metode clasice de investigare sau metode si aparatura electronica specializata. Metodele clasice prezinta dezavantajul participarii indelungate a subiectului la procesul de evaluare, instalarea in timp a starii de oboseala, rezerva de subiectivitate pe care o poate induce rutina, prin posibilitatea de memorare pregatitoare a solutiilor la teste repetate, neatentia care nu poate califica cu certitudine faptul ca o persoana are un anumit tip de profil de personalitate, dar si subiectivitatea autorului testului de evaluare, care limiteaza la nivelul indicatorului sau de inteligenta baremul pana la care testul aplicat poate releva inteligenta persoanei investigate.

Există insa posibilitatea utilizarii unui echipament neinvaziv pentru stabilirea rapida a profilului psihologic. Acesta determina caracteristicile psihologice prin corelarea lor cu semnalele fiziologice masurabile. Principiul de functionare este corespondenta dintre anumite caracteristici psihologice si neurosemnalele obtinute ca raspuns electrodermal prin stimulare fazica la nivelul palmelor. Exista cercetari initiate in acest domeniu cu scopul de a stabili conexiunile ce pot fi facute intre aspectele fiziologice si cele de natură psihologica (de ex. relatia dintre cresterea ritmului cardiac sau a nivelului secretiei glandelor ecrine si o emotie provocata, etc., utilizata in cazul poligrafului).

Posibilitatea de a investiga profund personalitatea umana, aplicand sistemului psihofiziologic modele avansate de cunoastere, referitoare la pattern-ul cognitiv si aplicatiile de performanta ale acestuia in campul de cunoastere, respectiv la integrarea inteligentelor multiple in evenimentul de cunoastere, reprezinta o mare sansa in procesul educational, cel al auto-evaluarii si dezvoltarii personale.

Link-ul catre transmisia in direct a intalnirilor este disponibil luni seara, de la ora 19:30, pe conturile noastre de social media. 


Cafeneaua Complexitatii este un eveniment marca Centrul pentru Studii Complexe, organizatie neguvernamentala si nonprofit. Cafeneaua Complexitatii este un eveniment public, organizat pentru comunitatea CSC si cu sprijinul ei. Fondurile colectate din donatiile de participare ne permit sa continuam acest proiect si sa asiguram independenta lui. Pentru a sprijini proiectul va invitam sa faceti o donatie online urmand linkul de mai jos sau la sosire. Va asteptam cu drag la un nou sezon al Cafenelei Complexitatii si va multumim pentru suport!

Doneaza pentru Cafeneaua Complexitatii!