Iuliu Hatieganu – “Hipocrate al romanilor”

Categories: Personalities

Iuliu_Hațieganu_Centrul pentru Studii Complexe_Oameni de Stiinta RomaniIuliu Hatieganu (n. 14 aprilie 1885, Darja, Cluj – d. 4 septembrie 1959, Cluj) a fost un medic internist roman recunoscut in mod special pentru cercetarile facute in domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasa scoala de medicina interna. Astazi Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj ii poarta numele. A fost membru al Academiei Romane si fratele politicianului Emil Hatieganu.

Primii ani si afirmarea

Iuliu Hatieganu s-a nascut in familia unui preot greco-catolic de pe Valea Somesului, avand alti 4 frati (Emil Hatieganu, Eugen Hatieganu, Simion Hatieganu, Ioan Hatieganu). A absolvit gimnaziul superior greco-catolic din Blaj, unde a fost coleg de clasa cu viitorul cardinal Iuliu Hossu, ambii fiind cunoscuti ca elevi exceptionali la invatatura. A urmat facultatea de medicina a Universitatii din Cluj. In 1910 si-a incheiat studiile cu un stralucit doctorat si a devenit asistent al profesorului Zsigmond Puryesz.


Bazele medicinii transilvanene

S-a facut cunoscut inca din 1914 in literatura de specialitate printr-un studiu asupra galactozuriei alimentare, publicat in “Jurnalul Medical” din Budapesta. A fost unul din delegatii tineretului universitar la Adunarea Nationala de la Alba Iulia si a sustinut in fata Consiliul Dirigent al Transilvaniei infiintarea Universitatii din Cluj. Ulterior va prezida si primul Congres al Medicilor, unde prietenul sau, medicul militar Iuliu Moldovan, numit de Consiliul Dirigent in functia de secretar cu problemele sanatatii publice, va prezenta un raport asupra starii sanatatii populatiei din Transilvania, subliniind necesitatea reluarii activitatii la Facultatea de Medicina din Cluj.

La 34 de ani a tinut prima prelegere universitara in limba romana din Ardeal, “Problema icterului cataral“ prin care a pus bazele invatamantului superior medical clujean. In perioada interbelica medicina clujeana a avut cea mai frumoasa si plina de rezultate perioada.

Alaturi de Ioan Goia, Iuliu Hatieganu a adunat la catedre specialisti exceptionali ca Victor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Ureche, Victor Babes, Constantin Levaditi sau Emil Racovita. In urma Dictatului de la Viena, clinicile clujene s-au mutat la Sibiu.

Profesorul Iuliu Hatieganu, al carui nume il poarta astazi Universitatea de Medicina si Farmacie, a fost un exemplu rar. Marele merit al lui Iuliu Hatieganu, insa, este acela ca a reusit sa formeze un corp didactic exceptional care a dus mai departe pana astazi valoarea medicinii romanesti. Personalitate puternica, a coagulat repede o echipa, care s-a trasformat intr-un colectiv profesional de elita, atat la catedre cat si in clinici. Din fonduri proprii, colecta publica si bani de la ASTRA, Iuliu Hatieganu a infiintat intre 1930-1932 la Cluj un parc destinat miscarii sportive a tinerilor. Parcul sportiv Iuliu Hatieganu, aflat pe malul Somesului si cu o suprafata de 25 ha, a fost dedicat memoriei unicului sau copil, mort la numai 8 ani. In prezent poarta numele intemeietorului sau.

Perioada comunista

Odata cu instaurarea comunismului, noua situatie politica l-a afectat atat pe Iuliu Hatieganu cat si colaboratorii sai, multi fiind concediati sub pretextul unor asa-zise judecati “populare”.

In 1985, sarbatorirea centenarul nasterii lui Iuliu Hatieganu, a fost interzisa de autoritatile comuniste.

Doctorul si omul de stiinta

O preocupare consecventa a lui Hatieganu a fost si stabilirea pediatriei sociale drept norma profesionala. Profesorul Nicolae Miu spunea despre el:

„Marele Hatieganu a pus bazele. Organiza deplasari in diferite medii sociale unde voia sa cunoasca incidenta anumitor boli, conditiile in care evoluau sau apareau focarele.”— Nicolae Miu

Iuliu Hatieganu era totodata un extraordinar diagnostician. De multe ori reusea sa diagnosticheze corect pacientul, doar privind modul in care se misca si cum arata.

A fost un mare sustinator al crearii de parcuri sportive si locuri dedicate recreatiei, conform principiului “o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. De altfel, cand a fost numit ministru al Sanatatii in guvernul Iorga, si-a dat demisia dupa ce i-a fost respinsa propunerea de infiintare a unui portofoliu al Educatiei Fizice.

Sursa: wikipedia.org