Ana Aslan – medic roman specialist in gerontologie

Categories: Personalities

Oameni de Stiinta Romani_Centrul pentru Studii Complexe_Ana AslanAna Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Braila – d. 20 mai 1988, la Bucuresti) a fost medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie (1958 – 1988).

Ana Aslan a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalitati internationale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980.


Date biografice

Ana Aslan s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan, o familie de intelectuali. Urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila. La 13 ani isi pierde tatal. Familia Aslan paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti. In 1915, Ana Aslan absolva Scoala Centrala din Bucuresti. La 16 ani, viseaza sa ajunga pilot si chiar zboara cu un mic aparat, tip Bristol – Coanda. In cele din urma se decide sa devina medic. Declara greva foamei pentru a infrange impotrivirea mamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

In timpul Primului Razboi Mondial, ingrijeste soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai tarziu, absolva Facultatea de Medicina. Este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul Daniel Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.

A dezvoltat si o linie de cosmetice anti-imbatranire. Reteta ei originara este inca folosita in prezent de catre compania Farmec, care a castigat dreptul de a produce si comercializa cosmeticele Gerovital.

Ana Aslan a murit in anul 1988, la venerabila varsta de 92 de ani.

In anul 2001 a fost creata Fundatia Internationala Ana Aslan, iar in 2008 s-a infiintat la Bucuresti o clinica de geriatrie care treteaza si previne bolile specifice batranetii.

Sursa:  wikipedia.org